Коледни сладки за елхата

Коледно дръвче, коледна украса и вкусната храна на коледната трапеза са част от празника. Как обаче да подсладим празника на Бъдни вечер и Коледа с аромат на канела, ванилия и щипка коледна магия. Научете сега:

Няма шега, украсата за коледно дърво може да е направена от сладки, които сами да сте омесили, изпекли във фурната и стилно украсили. За целта пригответе си солено тесто. Рецептата за такова не е сложна, а самите украшения имат голяма трайност. С тях може да украсите клонките на коледното дръвче, да разведрите масата и всяка панерка за сладкиши.

Този вид художествено творение става популярен не много отдавна. Въпреки, че традицията по Коледа е да се правят сладки, курабии и козунак, идеята за солени украшения с форма на сладки идва от славянските култури. Да се работи със солено тесто не само е лесно, н и достъпно за всеки. Това се дължи на факта, че всеки може да го опита (за разлика от сладките вкусотии, които хора страдащи от различни заболявания не могат), а и продуктите всеки ги притежава у дома. В рецептата за коледни украшения са включени брашно, сол, олио и вода.

Необходими продукти за коледни украшения:

200 гр. брашно; 200 гр. сол; 125 мл. Вода. За да се получи гладко и еластично тесто, трябва да се добави и една супена лъжичка олио, крем за ръце или глицерин. След като замесите продуктите ги оставете за няколко минути настрана. След това разточете не много дебела кора от тестото. Изберете формички, с които да изразявате. Имайте предвид, че подобни украшения за елхата не бива да са големи и тежки. Направете дупчица на всяка формичка, през която след печенето ще прекарате конец или панделка за окачване.

Когато всички формички са готови, прехвърлете ги в леко намазнена тава и печете на най-ниската температура. По този начин Вашите коледни украшения се сушат и не прегарят. Трябва да се въоръжите с търпение, но когато са изпечени и изстинали идва най-забавният момент – оцветяване и украсяване. Може да използвате боя за сладкиши или темперни бой, лак за нокти и каквото ви хрумне с цвят за боядисване (в случай, че никой няма да хапва от тях).

Непременно споделете този миг с децата и сами ще се уверите, че удоволствието е за всички, а усещането незабравим спомен завинаги.

Още вълнуващи коледни предложения за украса тук.