Каква елха да избера за Коледа

Годините се нижат една след друга, но сякаш всичко е само едно „Де жа ву“. Ако и тази година сте изправени пред дилемата: „Каква елха да избера за Коледа и Нова година“ и ако, за разлика от предходни се спирате на избор от все едно и също, а именно изкуствена елха. То сега е момента да разчупите стереотипа, който в продължение на десетина години всячески поддържате.

[bctt tweet=“Изберете естествена елха, обратно на екосъобразните норми.“]

Какво обаче предлага пазара, накратко подготвихме в настоящата тема.

Сред най-често предлаганите елхи по Коледа и Нова година са дръвчетата ела и смърч. Ето и малко информация за тях:

Обикновената и млада елха, известна под латинското наречие Abies alba притежава добре оформена конусовидна форма. За разлика от смърча тя има плоски иглички с по две бели ивици от долната страна. Среща се по планински райони и живее при надморска височина от 1200-1400 м;

Обикновен смърч, известен още като Picea abies. На външен вид прилича на ела, особено докато е младо дръвче. Игличките му са заострени и разположени под форма на спирала по клонките. Смърчът е по-дълготраен от елата;

Конусовиден смърч, познат и като Picea glauca conica. Той е най-подходящ за дръвче за Коледа и Нова година, в случаи, че търсите жива коледна елха с корени. Него може да пресадите и да отгледате и през останалото време от годината в дома си. Конусовидният смърч расте до 5 метра на височина, в случай, че е засаден на открито. В саксия може да бъде отглеждан години наред на балкон или в двор. Конусовиден смърч е високо ценен заради правилно развитата, гъста и конусна корона. Най-лесно се поддържа засаден в съд с дълбочина от ¼ короната на дървото. На дъното на саксията може да се постави дренаж с около 3-4 см. За подхранване и свеж вид на коледното дръвче се използва торфено-почвена смес и допълнително се подхранва през вегетационният сезон с торове.

Винаги може да импровизирате и да направите елха всяко саксийно цвете, но магията на Коледа се крие и в коледната украса. Помислете за нея!