Как да си отгледаме питомно канарче

Знаете ли, че канарчето е една от най-непретенциозните птици. Тя не проявява излишни капризи и се отглежда сравнително лесно. Това обаче никак не означава, че онези, които си имат канарчета не трябва да се грижат за своите любимци. Ето и някои общи съвети и сведения около тази звучна, малка и мила птичка, които ще са ви от полза, когато решите да си имате канарче у дома.

Къде да поставим клетката с канарче – в началото трябва да се намери такова място, което не е изложено на течение и на шумове. Вашият питомец не бива да бъде стряскан и спокойствието му да е нарушавано излишно. Птичката е достатъчно стресирана заради новата среда. Кухнята не е подходящо място за кафез, от една страна заради вредните изпарения, а от друга заради хигиената на обитателите на дома. Ако имате други домашни любимци в дома – куче, котка, уверете се, че нямат достъп до кафеза. Тютюнопушенето в помещението с птичката е строго забранено.

Колко често трябва да почистваме клетка с канарче – ще спестите на домашния любимец много проблеми, ако поддържате жилището му чисто. На дъното на клетката може да, постелите специален пясък взет от зоомагазин. Такъв трябва да се сменя един път седмично.Canary_Yellow3633

Как и кога да пускаме канарчето извън кафеза – докато едни са „за“ пускане на птичката на свобода, то други ще са категорично „против“. Ако въпреки това сте решили да извадите своя „затворник“ от кафеза е добре да спазвате някои утвърдени правила: – приберете всичко горещо от видни места – в това число тави, тенджери, изключете котлони и чайници; – изведете от стаята всички останали домашни любимци; – предвидете, че канарчетата често падат зад шкафове и мебели и се налага внимателна и безопасна намеса от ваша страна.

Колко често се храни канарче – всеки ден и редовно храненето на канарче е подходящо. Такова трябва да става с 1-2 чаени лъжички суха храна или един път на 2-3 дни, но с двойни порции.

С какво се храни канарче – за да чурулика ежедневно, да е в добро здраве и с красиво оперение вашето канарче се нуждае от качествена храна. Много стопани на канарчета глезят прекалено пернатите си любимци, а това води до нарушения в здравословното им състояние, чести боледувания, загуба на пера, нарушения в пеенето. Птиците не бива да бъдат прехранвани, защото това само им вреди.

15__Yellow-fronted_Canary

Примерно меню за канарче:

Зърнена храна – подходящо е за ежедневно хранене. Може да се закупи във всеки зоомагазин. Предлага се по 1-2 чаени лъжички, счукани със слънчогледови семки и малко овесен булгур.

Мека храна – дава се 1-2 пъти седмично с настърган сухар и морков и твърдо сварено яйце.

Витаминозна храна – дава се на птицата всеки ден, според сезона. Прави се под вид на салата от глухарче, но в умерени количества, за да не разстрой стомаха на птичката. Добавят се млади семена от живовляк, диви треви, киселец.

Минерализирана храна – поставя се в отделна хранилка с начукани на дребно яйчни черупки и ситен речен пясък.

Вода – винаги трябва да е чиста и да се сменя всеки ден.

Хранителни стойности на семена в храната за канарчета:

Семена – рапица, овес, просо, лен, слънчоглед, коноп, сусам

Рапица – 19,37 белтъчини; 12,37 въглехидрати; 43,22 мазнини;

Овес – 12,07 белтъчини; 58,28 въглехидрати; 4,42 мазнини;

Просо – 12,77 белтъчини; 62,30 въглехидрати; 3,27 мазнини;

Лен – 24,24 белтъчини; 22,10; 36,50 мазнини;

Слънчоглед – 15,19 белтъчини; 17,36 въглехидрати; 28,29 мазнини;

Коноп – 21,12 белтъчини; 15,89 въглехидрати; 30,41 мазнини;

Сусам – 21,12 белтъчини; 18,63 въглехидрати; 46,78 мазнини.