Любопитно за есенния минзухар – Мразовец

Срещан на много места, привличащ окото, не само с цвета, но и с аромата и способността си да оцелява в различни от обичайните условия. Неговото име е Мразовец и подобно на кокичето сред снега, така и това цвете може да се види, когато малко други показват красотата си. Рядко и малко от нас знаят истинското му име, а то освен Мразовец има още много наименования. И никак не се чудете, защо така е наричан. Ето и неговата история що е то Мразовец:

flower saffronМразовецът е растение известно още като кърпикожух. У нас е разпространен видът му Colchicum autumnale. Неговите цветове са между 3 и 7 на брой, а те цъфтят в лилаво или бледо розово.

Зараждането на цвета на мразвеца става директно от луковицата, а тичинките му са жълти на цвят. По света Мразовецът се среща в над 65 вида.мразовец, есенни цветя

Разпространен е на три континента – Европа, Азия и Северна Америка. Мразовецът е подходящ за отглеждане в паркове, градини, около скални местности и хълмисти райони. Често вирее около други растения, най-често храсти.

зимен Мразовец

Отрязаният цвят на Мразовецът е ценен не само заради нежният лилав нюанс, но и заради периода, в който цъфти. Мразовецът цъфти през есента, когато почти липсват други луковични цветя или поне не са във фаза цъфтеж.