Витамини и минерали на помощ през лятото

Фреш от портокали

Всички сме чували, колко голяма е ползата от витамини и минерали. Известни още като микронутриенти в комбинация помежду си те доставят нужното на организма. Какво представляват сами по себе си, до какво води недостига им и каква е ролята на всеки минерал поотделно можем да разгледаме в настоящата тема.

Какво са витамини и минерали?

Витамините са органични вещества, нужни за нормалното протичане на множество процеси в организма. Те не се възпроизвеждат в организма ни, а се набавят допълнително, чрез храни и хранителни добавки.

Витамините са част системата на ензими. Сравнени с нашето ежедневие, те са като свещите на двигател в автомобил. В съчетание с минерали, те регулират и активизират метаболизма и допринасят организъма да се настрой на висока функционалност.

Какво се случва, когато има недостиг на витамини и минерали?

При недостиг само на един витамин или минерал, организма е застрашен. Като цяло тялото ни с всички органи е мощна система, която успява да компенсира временен недостиг. По време на прием на храна, в която липсват микронутриенти системата – организма се натоварва. В резултат се проявяват болести, съпроводени от различни оплаквания.

Наред с тези данни е добре да се знае, че недостига на витамини не може да доведе до смърт, но когато са нарушени функциите на имунната система настъпва глад на нутриенти. Като цяло организма ни работи захранвайки се с витамини и минерали.

Ето, например двигателя на автомобил е създаден, за да измине голямо разстояние, а когато се грижим за него той може да навърти и тройно повече километри. Така е и с човешкият организъм. Когато набавяме жизненоважните му нутриенти той може да живее и до 85-90 години, когато обаче не се грижим за него, то и 65 години му тежат.

Витамини и минерали

Кои минерали са жизнено важни на тялото ни?

Фосфор – присъства във всяка от клетка от тялото ни. Участва в изграждане на кости и зъби. Допринася за множество процеси и дейности в организма.

Хром – заедно с инсулина допринася за усвояване на захарта, транспортиране на белтъчини, за растежа и т.н

Йод – 2/3 от него са налични в щитовидната жлеза, която контролира метаболизма. Дефицитът му води до забавени реакции и умствена дейност, както и до увеличаване на телесното тегло.

Манган – подпомага ензимите и се съчетава с биотон и витамини С и В1. Недостига му води до увреждане в крайниците и липса на концентрация при запазване на равновесие.

Мед – важен е за абсорбиране на желязото. Спомага усвояването на аминокиселината тирозин.

Цинк – образува инсулин, синтезира белтъци, определя съкращението на мускулите. Действа в съчетание с витамин А, фосфор и калий.

Всеки трябва да осъзнае факта, че приемът на минерали и витамини не трябва да е награда за организма, а ежедневна доза, която да се подава, чрез храни, напитки и хранителни добавки. Последните се предлагат под формат на капсули, сиропи, разтворими таблетки, дъвчащи бонбони и други.

Витамини и минерали

Всеки може да се информира за всичко ценно и важно за собствения хранителен режим, за здравословния начин на живот и да набави нужните за организма вещества, чрез правилната консултация със специалист.