Знаем ли как правилно да мием зъбите

Питали ли сте се някои път дали правилно използвате четката за зъби, а пастата за зъби ?! Много от нас смятат, е мият зъбите както трябва или поне факта, че го правят редовно им действа успокояващо. Уви, оказва се, че 70% от нас не използват четката за зъби правилно, а с това увреждат не само зъбния емайл, но и венците.

Ако до този момент не сте се научили, как да ползвате четката за зъби и как да я движите в устната кухина, то научете сега, за да имате положителен ефект от заниманието:

Правилна четка за зъби – в избора на четка за зъби, значение има размерът. Тя не бива и да е прекалено тежка, за да може да се движи с лекота. За предпочитане са меките косъмчета. При болки в ставите на ръцете се препоръчва използване на електрическа четка.

Не бързайте – задължителното миене на зъбите изисква поне два пъти дневно. Мийте не по-малко от 2 пъти по 30 секунди на всяка страна. Някои електрически модели четки за зъби сами отмерват необходимото време за всяка страна. По-дългото е вредно, защото може да увреди зъбите.

Не се престаравайте в триенето – миенето на зъбите не трябва да е повече от 3 пъти за деня. Само с лек натиск може да отстраните и хигиенизирате идеално устата.

Правилна техника за движения на четката по зъбите – миенето на зъби напред-назад само надрасква венците. Четката трябва да се държи на 45 градуса и само с леки, кръгови движения да се обхожда всеки милиметър от устната кухина. Не забравяйте да почиствате и венците. По тях се натрупва плака. Четкайте и от двете страни зъбите, както и най-крайните кътници и езика. Не забравяйте, че микробите достигат и до тях.

Нови методи за миене на зъби – повечето хора всеки ден мият зъбите си от едно и също място. Вие може да смените подхода, за да не се натрупва рутина, която да досади, както на вас, така и на зъбите.

Киселините – енергийните напитки, газираните напитки, киселите бонбони, ябълковия и портокалов фреш увреждат зъбния емайл. След консумацията на кисели храни и напитки винаги изплаквайте устната кухина само с вода. Паста за зъби тук не се препоръчва, защото от киселината зъбния емайл се размеква и лесно може да бъде увреден. Изчакайте 30 минути, ако въпреки това държите да измиете с четка и паста за зъб За това време слюнката ще е възстановила размекнатия зъбен емайл.

Избор на паста за зъби – избелващите пасти са агресивни и не бива да се ползват всеки ден. Добре е да се прилагат 2-3 пъти седмично. Стремете се да употребявате флуорна паста всеки ден.

Поддържайте четката в отлично състояниеза да бъде и състоянието на зъбите отлично. Когато е нова четката за зъби трябва да се стерилизира. Това може да стане за няколко секунди в силно преварена вода. След всяка употреба четката изисква качествени изплакване на течаща вода, за да не се втвърдят косъмчетата й и за да се отстранят всички натрупани бактерии.

Пазете от бактерии – повечето хора държат четката за зъби в банята и на полицата с останалите продукти за грижа в банята. Това не е най-правилното, защото бактерии от гъба за тяло, сапун и всичко останало полепват по косъмчетата на четката и заедно с миенето, неволно ги вкарваме в устата. Изберете място за четката в специална поставка. Когато пътувате използвайте капака или калъф за четката, по възможност с дупки, за да съхне, ако веднага е употребявана.

Смяна на четката за зъби – четката за хигиенизиране на устата трябва да се сменя един път на всеки 3-4 месеца. Самите косъмчета могат да покажат, кога е настъпило време за подмяната й. Ако не са достатъчно еластични, ако се чупят или са изкривени, значи е време да я изхвърлите. Ако ви е трудно да изберете нова, стоматологът ще даде най-ценния съвет.