Отглеждане на Върбинка

Върбинката се среща в природата като дребно многогодишно растение. Тя расте на туфи и достига височина до 25 см. Листата на Върбинката са характерни с издължена и назъбена форма, а цветовете й имат вид на звездички. Ето и по-специфичните неща около това растение:

От къде произхожда Върбинка – среща се най-много в Южна и Централна Америка. По нашите земи, цветарите я харесват, защото с нея се декорират лесно големи площи в градините, но и защото лесно се отглежда като саксийно растение. Цветовете на Върбинката са красиви само в първата година, затова и у нас се отглежда като едногодишно растение.

Кога и как цъфти Върбинка – цъфти от пролетта до есента в ярки багри от нежно розово до цикламено. Среща се и в светло лилаво, оранжево, червено и дори тъмно лилаво.

Кои са най-разпространените видове Върбинка – латинското име на Върбинката е Verbena. Известна е в канадска, южноамериканска, хибридна и чуплива върбинка. Най-разпространена е хибридната върбинка, която се дели на подвидове – бордюрна и каскадна. Втората е подходяща за посяване и отглеждане на големи площи, а бордюрната Върбинка образува храстовидни форми и се разклонява в страни.

Къде да разполагаме в дома Върбинка – това цвете не харесва пряката слънчева светлина, затова е добре да се разполага на сенчести терени в градината. Ако е отглеждана в саксия, то мястото й трябва да е сенчесто, достатъчно светло и прохладно. Може да се постави в сандъче на балкон с източно изложение, когато слънцето е слабо сутрин на изгрев.

Каква температура обича Върбинка – най-добре това растение вирее при 25-26 градуса. За кратко време може да издържи и на температурни аномалии от рода + 2-3 градуса повече от обичайните или на 2-5 градуса през зимата.

От колко вода се нуждае Върбинката – изисква умерено поливане. Почвата и корените на Върбинката трябва да са постоянно влажни, но без да плуват във вода. Растението може да загине от наводняване, затова трябва да се внимава с поливанията. Редовно трябва да се пулверизират листата на Върбинката, ако е гледана в саксия. При засаждане или пресаждане трябва да се полива обилно, за да може да се захване здраво.

Каква почва обича цветето Върбинка – най-подходяща почва за върбинката е хумусът. Засадена в градината трябва да е дренирана почвата. Растението изисква и редовно наторяване през периода на цъфтеж.

Как се размножава растението Върбинка – размножава се, чрез резници. Когато е на открито в градината стеблата й се вкореняват, ако са в близост със земята. Възможно е да се захранва, чрез семена, които допълнително трябва да са засадени в саксия с тор през зимата или в началото на пролетта.Verbena