15 любопитни факти за зъбите

факти за зъби

Усмивката и зъбите са показател не само за временното настроение, но и определящ критерии за себеуважението на всеки.

Усмивката отваря врати, но вида на зъбите може и да ги затвори!

Кои са нещата, които трябва да знаем в грижата за зъбния статус? Как да съхраним зъбите здрави, силни, бели и красиви.

Проблемите със зъбите водят до множество неприятности.

Как да ги избегнем и да минимизираме опасността от тях, потърсихме помощ сред множество направени статистики и проучвания.

Топ любопитни факти за зъбите

Знаете ли, че върху един зъб, по време на дъвкателните функции на челюстта пада натоварване равняващо се на 70 килограмова сила?! В резултат от този факт, грижата за устата и зъбите трябва да е много внимателна.

Знаете ли, че 70% от зъба се намират под венеца и само 30% се падат над тях. Това, за което реално се грижим не е само видимото. Ето, защо измиването с четката за зъби, трябва да става само с кръгови движения. Такива трябва да се правят леко и плавно, а не с грубост и триене напред-назад. Последното може да доведе до пародонтит и трайно оголване на зъбите, в резултат и напреднал стадии падане на зъба.

Знаете ли, че около 50% от хората се оплакват от чувствителност на зъбите. Най-осезаема е рязката болка при прием на топло, студено, кисело и сладко.

Знаете ли, че 84% от хората имат налепи по зъбите, езика и венците, а това е главният виновник за лошия дъх в устата. Налепите могат да предизвикат възпаления на венците и кариеси.

Знаете ли, че неправилната грижа за зъбите води до 7% от заболяванията и в бъдеще нуждата от поставяне на протези.

Още любопитни факти за зъбите

Знаете ли, че зъбният емайл се намира по повърхността на всеки зъб. Той достига дебелина 2,5 мм, а зъбния елемент, който покрива корена на зъба е 0,005 и до 0,8 мм.

Знаете ли, че по-малко от 50% от майките знаят как да учат децата си да се грижат за зъбите си.  Важно е детските зъби да бъдат измивани с паста за зъби с малко съдържание на флуор и умерени нива абразив.

Знаете ли, че в страни като Великобритания 1% от посещенията при лекар се дължат на проблеми от болни зъби.

Знаете ли, че в САЩ разрушаването на зъбите при децата е вследствие кариес, за разлика от затлъстяването, което е 4 пъти по-рядко.

В резултат на тези статистики и факти е важна и правилната грижа за зъбите и устната кухина.

Ето и някоин стъпки в почистване на устната кухина:
  1. Чистенето на зъбите трябва да става поне 2 пъти на ден и за поне 2 минути миене.
  2. Два пъти дневно, специалистите съветват да се използва антибактериална вода за изплакване на устата.
  3. Редовната грижа за устната кухина и почистването на междузъбието с конец е също толкова важно, както и миенето с чека и паста за зъби.
  4. Не бива да се пропускат посещенията при стоматолог един път годишно.
  5. Четката за зъби трябва да се подменя един път на всеки 2-3 месеца. Такава винаги трябва да се избира нежна и качествена, която да щади зъбите и венците.

Научете още полезни неща около зъбите: https://www.interpolezno.com/kakvo-ne-znaem-za-izbelvane-na-zbite.