Състоянието на зъбите – какво показва

зъбите

Статусът на зъбите

Често за здравословното състояние съдим по зъбите, а състоянието им зависи от храните и напитките, които консумираме. По това дали се задъхваме при изкачване на стълби, разбираме колко сили и тонус има в нас. Отговорът обаче се крие под носа ни.

Болести като диабет, анемия, отслабена имунна защита, недохранване и всички те могат да се проявят, чрез кървене на венците, разболяване на зъбите, подуване на устната кухина и други. Доказано е, че болните венци повишават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и преждевременно раждане.

Състоянието на зъбите – какво показва

С покачване на годините се увеличават и негативните промени в зъбният статус, дълго излагане на повишена киселинност по докато се храним, влияние от бактериите и всичко това може да саботира прекрасната ни усмивка.

Как да се предпазим от тези „нежелани гости“?

Намалете напитките и храните с висока киселинност

Тонизиращите напитки, газираните безалкохолни, цитрусовите сокове оказват неблагоприятно влияние на зъбния емайл. В началото незабележимо рушат покритието на зъбите и така премахват твърдата обвивка. Това не означава, че трябва да ги изключите за винаги от менюто си, но е добре всеки път след консумацията им да изплаквате устната кухина с вода. Друг вариант е да дъвчете дъвка без съдържание на захар. Ако изплаквате устата, не използвайте четката, защото рискувате да допринесете за свалянето на емайла. В този случаи киселината действа, а четката смъква не само полепите от тях, но и самият него.

Спрете достъпа на бактерии

Последните водят до поява на лош дъх, болести по венците и кариеси, но и увеличават нивата на киселинност. Захарта действа благоприятно за развитието на бактериите. Тя руши зъбите и венците. За да се предпазите измивайте зъбите поне два пъти на ден, използвайте конец, след всяко хранене и изплаквайте устата с вода, дори специална такава. Пийте много течности след консумацията на сладки храни.

Внимавайте с храните и напитките, които оцветяват зъбите

Тук се отнасят цвеклото, червеното вино, кока колата, кафето, чай и др. Поддържайте добра хигиена на устата след употребата на такива храни и напитки, а при възможност веднага измивайте устата.

Мийте зъбите нежно

Не четкайте твърде бързо и на ляво и на дясно. Това уврежда емайла и венците. Правилното миене на зъбите изисква тънка четка, а кръговите движения са най-правилният метод за употребата й. Подменяйте я на всеки 2 месеца.

Проучете лекарствата и витамините, които приемате

Много медикаменти за лекуване на болести като диабет, депресии, нервни разстройства, кръвно налягане, киселини в стомаха лишават устата от слюнка, която е изключително важна за естествения баланс на влага в устата. Витамини A, E, D действат по същия начин. Проверете листовките им преди употреба и приемайте повече течности докато трае лечението.

Хапвайте храните, които са приятели на усмивката

Към тях се отнасят хрупкавите ябълки, морковите, целина, ядки. Киселото мляко е много полезно, защото съдържа пробиотици, а те намаляват нивото на киселинност и вредните бактерии. Зъбите са по-устойчиви при по-голям прием на калций, фосфор, витамин D, магнезий. Те подсилват челюстта, а липсата им води до поява на петънца по емайла. За венците изключително важен е Омега 3 мастните киселини и витамин С. Те имат противовъзпалителен ефект. Доставяйте си ги с пресни плодове и зеленчуци, риба и като хранителна добавка при нужда.

Научете и тези 15 любопитни факти за зъбите.