Полезни съвети срещу кървене на венците и грижа за зъбите

Когато страдаме от проблеми с венците посещаваме стоматолог. Това обаче се оказва недостатъчно и неефективно, когато приготвяме храната, без тя да бъде съобразена по подходящия начин.

Специалистите дават някои насоки в грижа за уста, венци и устна кухина, за които много от нас дори не подозират. Оказва се, че правилният и здравословен начин на живот може да ни направи не само по-жизнени, но и щастливи, енергични, връщайки радостта от усмивката.

При проблеми с венците, специалистите препоръчват да вмъкнем в менюто плодове и зеленчуци. Когато се хрупат, те подобряват кръвообращението, снабдяват венците с кислород и ги правят здрави и стегнати. Наред с това заключение, до което достигат учени и лекари, диетолози, става ясно, че устата е добре почистена, а хигиената оказва силно влияние на състоянието на зъбите.

Водещ враг на зъби и венци са налепите. В случай, че частици храна попаднат в джоб около венеца може да се образува зъбен камък, а това неминуемо води до възпаление.

Сред най-полепващите храни са тестени, каши, сладкиши, картофи. Специалистите препоръчват почистване на устната кухина след всяко хранене. Това обаче невинаги е възможно и тогава е достатъчно изплакване с вода за уста или чешмяна вода. Ябълката също е един от мощните храни с противовъзпалителен ефект.

За профилактика на венците се препоръчва приемът на достатъчно витамин А, Е и С, както и минерали – фосфор, цинк, калций. Всеки един от споменатите елементи, допринася за укрепване на тъканта около венците.

При стоматит и пародонтит изключително забранен е приемът на резки температури в храна и напитки.

Идеално меню за здравето на зъбите са пресните зеленчуци и плодове, ядки, млечни продукти, нетлъсти меса и други. Приемът на такива храни се препоръчва 2-3 часа, с цел да се възстанови баланса на киселини в устата.

Полезна за венците е и настойка от мащерка, джинджифил, мед и лимон. Медът и джинджифилът имат антибактериални свойства и се борят с неприятния дъх в устата.

От изключително значение за здравето на зъбите и венците е правилното миене. Измиването на устната кухина трябва да става с редовна хигиена и с кръгообразни движения на мека и качествена четка за зъби. Спазвайки по-горе споменатите съвети може да се предпазите от сериозни заболявания по зъби и венци, включително парандонтит.