Защо кучето бяга от дома

Навярно сте чували, че кучето е като мъжа, а котката като жената. Това сравнение за някои може да е нелепо, но има известна доза истина.

Научете от къде тръгнало всичко:

Още от праисторически времена Мъжът бил създаден, за да ловува и да прехранва семейството си. Той дълго отсъствал от дома, а пръв верен негов спътник било кучето.

why the dog runs away from home, доамшни любимци

За разлика от Мъжа, Жената трябвало да поеме всичко около домакинството, гледането и възпитаването на децата. За нейна компания котката оставала у дома и докато Жената приготвяла вкусната гозба, котката се въртяла, умилквала и топлела покрай огъня.

Причините кучето да бяга от дома и до днес са много и ако Вашият домашен любимец не ви е подготвил цял списък с обяснения, защо смята да ви напусне, и ако все още не говорите един и същ езика, то разберете, какво смятат специалистите.

why the dog runs away from home

Според специалистите дресьори на кучета, причините, които могат да накарат „Най-добрия приятел на Човека“ да избяга от дома са много, ето и една част от най-често срещаните:

  • Кучето търси любов – фермоните, типични за любовния период на кучето се долавят на 1 км. разстояние от тях. Нормално е и вашето куче да иска да отговори на тях. С инстинкта за възпроизводство не може да се воюва.

Съветът на специалиста: може да укротите поривите му като го контролирате и третирате хормонално. За женските е подходяща стерилизация или инжекция, а при мъжките кучета кастриране или поставяне на импланти. Така желанието за бягство се преодолява напълно.

  • Кучето е беглец по душа – ловните кучета, хъски, самоед (северни раси кучета) имат вроден инстинкт и нужда от големи пространства. Обичат да опознават околната среда.

Съвет на специалиста: заградете двора с ограда. Разхождайте кучето често и на различни места – гората, парка, планина. По този начин ще задоволите любопитството му да тича сред природата и бягството ще го изкушава по-малко.

  • Кучето скучае – някои кучета стоят сами по цял ден и няма как да са доволни от подобен живот. В природата живеят на глутници, социалните връзки са от съществено значение за тях. Когато няма, с кого да общува у дома, кучето си търси компания на улицата или у съседите.

Съвет на специалиста: Не го наказвайте, когато се връща, а помислете как да подобрите връзката си с него. Игри, разходки, ласки – всичко това ще го задържи по-близо до вас.

  • Кучето страда от нервно заболяване – след 9 годишна възраст кучето често страда от объркване, което наподобява симптомите на болестта Алцхаймер при хората. Много вероятно е Вашето добро куче изведнъж да забрави за всички полезни навици, които е имало, в това число хигиена, ориентация в пространството, хранителен режим и пр.

Съвет на специалиста: Когато излизате затваряйте добре вратата, където оставяте кучето. Консултирайте се с ветеринар. Няма лечение, но въпреки това някои лекарства забавят симптомите и развитието на болестта.

  • Кучето се смята за шеф – ако кучето ви е свикнало да контролира всичко и да му се угажда, много вероятно е да избяга от дома, за да ви търси, докато сте на работа или на пазар. Такива кучета не са агресивни, но имат властен характер.

Съвет на специалиста: Коригирайте държанието си спрямо кучето, както и променете възпитанието. Кучето трябва да разбере, че ви решавате нещата, а не то е господаря.

  • Кучето не може да стои на едно място – след 3-ти месец кучетата стават свръх активни. Наблюдава се да скачат по хората по улицата и по новодошлите гости.

Съвет на специалиста: Бързо се консултирайте с ветеринарния лекар. Защото може най-рано да му дадете лекарство и всичко да приключи. Лечението трае 12-18 месеца.