Малко кутре у дома – какво трябва да знаем в отглеждането

У дома имате нов обитател и на заден план остава това дали решението е било спонтанно, дали сте планирали подобно събитие или хлапето е донесло нещастна и изоставена малка животинка. От вас зависи занапред как да се отнесете с четириногото.

[bctt tweet=“Най-важното е да не забравяте, че на вашата грижа е поверен животът на питомеца и това дали ще бъде щастлив.“]

Какво трябва да знаем за първоначалната грижа по новия домашен любимец – не всеки има възможност да заведе кучето или котето си на дресьор. Въпреки това в домашни условия и сами може да създадете желаната школа за възпитание. Да научите новия член на дома на полезни навици е важно, защото независимо, каква порода куче или котка ще отглеждате тя си има своите специфики. Важно е да проявите търпени, грижи и любов. Не жалете време, научете се самите вие да разбирате домашната си животинка и я пригодете, така че тя самата да разбира вас.

Имайте предвид, че добре възпитаното куче изпитва уважение и към себе си и към стопанина си. Започнете с внушаване на идеята за позволено и непозволено. Животинката влиза в дома ви, значи тя трябва да се научи на „адетите“ на дома и стопанина й.

Име за домашен любимец – една от най-важните задачи в началото, пред която се изправя всеки е името на домашния любимец. Изборът на име е свързан и с бързото му възприятие. Всеки път, когато се стремите да привлечете вниманието на домашния четириног, трябва да се обръщате с името му. Когато домашната животинка заслужава одобрението ви, похвалете го, а тогава не забравяйте да споменете името му. Преди да нахраните кучето, повикайте го по име. За да не объркате домашния си любимец с новото име накарайте всички обитатели в дома, поне в началото да се обръщат по един и същ начин към него.

Къде да спи новия домашен любимец – много важно за новия домашен любимец е да научи мястото си. Много от стопаните на кучета им позволяват в началото да се качват по дивани, спални, а често и по чаршафите на леглото. Важно е кучето да си знае мястото и да го свързва с командата: „На място!“. Важно е от самото пристигане на кутрето в дома да се установи неговото място“. За постелка използвайте килимче или матрак с малки размери, може и парче дунапрен със сменяща се калъфка. Когато вземате малко куче от майка му, то непременно му осигурете мека и топла постелка, която да напомня за корема на майка му. По този начин малкото животинче няма да се чувства самотно, по-бързо ще привикне към новото място и ще позабрави от къде е дошло.

За да се адаптира по-лесно, всеки път, когато заспи на друго и различно от неговото място в къщата да го вземате на ръце и носейки го към неговия къде да изричате отново: „На място – браво!“.

Доказано е, че само няколко дни са необходими на кутрето да привикне към обичаите на новия дом и да разбере кое е неговата постелка, да научи своето име и да е спокойно, че е на безопасно, щом е в дома ви и в своето място, което приема за свои дом.

Компания и място за домашното четириного – след като кученцето има свое място е добре да го научите да отива на мястото си по ваша команда. Вземете парче лакомство и примамете домашният любимец към постелката му. Когато кученцето дойде на място си, го настанете удобно и му кажете: „На място!“. Дайте лакомство на малкото кутре и го погалете. След няколко дни усложнете процедурата. Поставяйте парчето лакомство върху постелката му и посочвайки с пръст изричайте, по горната команда. Може да опитате същата тактика, но поствайки любимите му домашни играчки.

[bctt tweet=“Цялата идея се свежда до това, че в бъдеще трябва да се научи да реагира само по команда, без да се налага нуждата от „залъгалка“.“]

Най-важното е да не наказвате кучето си, изпращайки го на неговото място. Такова трябва да остане в съзнанието му като негова защитена територия.