Болестта на Алцхаймер – тренировка на мозъка

Социалните контакти, изучаването на чужди езици, решаването на логически и аналитични задачи, в това число кръстословици ни помага да се справяме с остаряването на мозъка. Болестта на Алцхаймер е характерна за старческата възраст, но въпреки това и по-младите хора не са застраховани срещу появата й. Тя настъпва бавно и постепенно. В раните етапи се наблюдава проблем с усвояването на информация, а постепенно преминава в забравяне на скорошни събития и намиране на правилната дума за изразяване. В тези етапи хората заети в областта на финанси и администрация имат проблеми.

Какво представлява болестта на Алцхаймер:

С напредване на болестта се наблюдава забравяне на ежедневни неща като намиране на пътя към дома, забравяне на дати или важни дни и събития. Справянето с ежедневните дейности все повече е затруднено. Пациентите страдащи от болестта на Алцхаймер стават раздразнителни на моменти, плашливи, фрустриращи. Промените в поведението се дължат на непознати места и хора, които ги заобикалят и за които не могат да си спомнят. Това ги кара да са мнителни и недоверчиви. Разпадането на говора ги потиска, заради отчуждаването да води разговор. В крайната фаза на болестта на Алцхаймер, пациентът губи жизненоважните си способности, контрол и самостоятелност.

Колко дълго може да се живее с диагноза Алцхаймер:

Пациентите с диагноза Алцхаймер могат да живеят дълго,  усложненията настъпват в резултат на пълно обездвижване. Времето от откриване на болестта до смъртта е дълго и може да трае от 7-10 години. В по-редки случай се наблюдават и периоди на заболяването от 3-20 години. Всичко е индивидуално свързано със здравословно състояние, грижи и възрастта на човека.

Кои са рисковите групи застрашени от Алцхаймер:

В много редки случай медицината открива заболяване при хора под 40 годишна възраст. Тогава се налага генна експертиза за причините. В рисковата група на наследствено обременени с болестта на Алцхаймер попадат само много близки роднини – майка, баща, братя и сестри. Рискът нараства, ако в една фамилия има повече от един болни. Като второстепенни фактори за появата на болестта се отреждат и някои фактори на околната среда.

Превенция срещу болестта на Алцхаймер:

Доказано е, че умствената дейност във форма за превенция срещу болестта на Алцхаймер. В превенциите за борба със заболяването специалистите съветват да се живее активно; да се храни здравословно; да се тренира ума и да се напрягат мускулите на мозъка; социалните контакти; редовните посещения при лекар и спазване на графика с предписани медикаменти не бива да се пренебрегват. Специалистите са на мнение, че хората, които имат широк кръг от приятели не крият риск от деменция, а това е доказано в 60% от изследвани случаи.

Диагноза Алцхаймер:

За да бъде поставена подобна диагноза, трябва да се провери дали пациентът не страда от проблеми с щитовидната жлеза, недостиг на витамин В, хронични заболявания на мозъка. Изследванията се правят с компютърна томография и така се изключват евентуални процеси на когнитивни увреждания. Правят се и статистики на степента на увреждане на мозъка. Едно от важните изследвания на мозъка е с цел установяване на наличната течност в  и субстанциите в мозъчната кора, които са маркери за болестта на Алцхаймер. Такива са бета-амилоидът; тау протеини и др. Следващият маркер е за диагностициране на позиторна емисионна томография. Той от своя страна показва активността на мозъка и уврежданията в началото на болестта. В някои случаи се използва ядрено-магнитен резонанс. Наследственото предаване на болестта и генетичните нарушения, както и различните форми на деменция, също могат да бъдат диагностицирани.

Рискови фактори провокиращи болестта Алцхаймер:

Рискови фактори за развитие на болестта се делят в 2 категории – такива, на които не може да се повлияе (възраст, пол, генетика) и такива, които се повлияват от интервенции, фармакологични или начин на промяна на живот. Депресия, травми на главата, ниска степен на образование, нисък преморбиден коефициент на интелект, липса на физическа активност са други външни фактори-провокатори на болестта. Напредналата възраст остава най-рисков фактор. След 85 годишна възраст рискът се увеличава. Смята се, че малко по-високият риск да се проявява при жени е по-дългата продължителност на живот. Заболявания като сърдечни, високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, тютюнопушене, прекалена консумация на алкохол и др., също покачват риска от болестта на Алцхаймер.