Кога, как и колко да поливаме цветята

Колко вода е нужна на цветята – това е един от важните въпроси, който всеки градинар и любител на цветя трябва да вземе под внимание.

Водата даряваща живот и енергия на всяко живо същество на планетата ни може да е колкото полезна, така и да вреди на стайните растения. От колко вода се нуждаят цветята в саксия и как да им осигурим достатъчно влага, без това да доведе до изгниване е често задаван въпрос от много любители на градинарство и цветарство.

Ето, какво научехме за кратко от познавачите на растения и което искаме да предадем и на вас:

Кога е нужна най-много вода за растението – най-голяма жажда растението изпитва, когато е в зародиш. За да покълне семката и за да поникне напролет, за да разцъфне подобаващо и да се радваме на цветовете му, трябва да го поливаме докато е във всяка от споменатите фази. Най-малка нужда от вода растенията имат, когато са в покой.

Показател за количествата вода – най-добър измерител за нужното количество вода е самата почва или по-конкретно влагата в саксията. За да установим точно това, трябва да вземем щипка пръст в ръцете и да я пуснем от няколко сантиметра височина. В случай, че земята се ръси като пясък, значи се нуждае от вода. Ако се задържи в шепите ни, то значи влагата в почвата е достатъчна, което ще рече, че растението няма нужда от напояване. Подобен опит може да правим всеки път, когато растението е младо, ново и непознато за нас, когато отсъстваме за дълго от дома или ни е поверено за временна грижа.

[bctt tweet=“Недостатъчната влага в почвата вреди на растежа на растението и забавя процесите в него.“]

Излишната вода в почвата е опасна, както за цветята, така и за всяко друго растение, защото води до загниване на корените. Изключение от тези правила правят блатните растения като кала, циперус. Последните по време на вегетацията изискват обилно напяване.

В зимния сезон и ранната пролет саксийните цветя се поливат в топлите часове. По този начин водата изстудява почвата и ги предпазва в по-късните часове.

През лятото поливането се прави само сутрин рано или вечер късно, когато почвата е охладена естествено. Това правило важи с пълна сила за градинските растения, защото силно нагрятата почва се изпарява бързо, а горещите пари могат да увредят листата и цветовете на растенията.

Още полезни съвети за саксийните цветя през лятната почивка научете тук.