7 полезни съвета за поливане на цветята през ваканцията

поливане на цветя

Топ полезни съвети за поливане на цветята

Излизате в няколко дневна ваканция и ви трябва някой, който да полива цветята и да се погрижи за свежия им вид.

Предлагаме ви няколко ефективни и хитри начина да осигурите нужната влага на саксийните растения, а по този начин и отпускарските занимания за зелените ви любимци ще се осигурени с много приятни емоции.

В случай, че се налага да отсъствате от дома за няколко дни, то не е необходимо да пренасяте саксиите с цветя у съседи или роднини.

Предлагаме ви няколко полезни и лесни техники за поливане на цветята, докато ви няма:

Вземете стъклени или пластмасови бутилки

Напълнете ги с вода и ги затворете с коркови тапи. Върху капачките направете малки дупки или леки отвори. Обърнете шишетата с гърлата надолу и ги монтирайте в почвата. Отворите не трябва да са прекалено големи, за да не се изсипе цялото съдържание от шишето на един път.

Поливане на саксиите

Друг метод за поливане на саксиите е с набавяне на задържащи влагата рогозки. Такива се продават в магазините за градинарство. Поставете такава подложка в единият край на мивката, потопена в съд с вода. След това вземете влажен филтър и прекарайте единият край през този отвор на саксията, а другият поставете под тежестта на рогозката.

Саксията с цветето

Саксията с цветето може да бъде поставена и в голям съд с вода, който да се остави на високо. Вземат се няколко плътни конеца или бинт и се свързват със саксията и водата. Така растението ще черпи нужното количество по всяко време.

Голям съд

Друга техника е използването на голям съд с мека хигроскопична глина. Върху нея се редят саксиите и се запълват празните места с торф или пясък. Накрая се напоява обилно с вода. Този метод е идеален за поливане на глинени саксии.

практичен начин за поливане

Удобен и практичен начин за поливане е използването на медицинска банка. Такава се пълни с вода, поставя се на поставка, а маркучът от нея се отвежда към почвата. Този начин на капково напояване е подходящ за саксиите с цветя, които не обичат прекалената влага.

Поливането

Почвата изсъхва бавно, ако след поливането бъде застлана с пясък или утайка от кафе. Последната подхранва растението и служи като естествена тор.

Капризните цветя обичат

За капризните цветя се използват само подходящи и по-сенчести места, където почвата ще изсъхва по-бавно. По този начин няма да се налага допълнително напояване.

Тези 5 саксийни растения за идеален микроклимат ще са ви от полза също!