Блед – екскурзия до град, остров, езеро или всичко накуп

В сърцето на Словения се намира едно омайно кътче наречено Блед. Това място е като картина на известен майстор художник или умело изтъкан гоблен, въпреки това на картата то наистина съществува и има с какво още да изненада туриста.

bled sloveniqКъде се намира Блед – някъде там сред дълбоките котловини на Юлийски Алпи има райско кътче, което местните словаци са нарекли Блед. Името му съвсем не означава, че то е бледо, дори напротив. В него е съчетана смела палитра от всичко, за което може да мечтае съвременния турист.

остров Блед Словения

История на Блед – казват, че ако човек иска да усети романтиката на Стария континент, непременно трябва да посети Блед. Още от XIX в. градчето носи славата на център за балнеолечение. В него има създадена и клиника, където се практикува природна медицина. Целият регион е изпъстрен с пътечки, тайни кътчета, поточета и планинска гора. Климата е мек, а водата допринася всеки да се освободи от грижите и стреса, потапяйки се в картината на тази приказка.

Национален парк „Триглав

Забележителности на Блед:

Национален парк „Триглав“ – предлага истинско алпийско усещане, през диви гори, бързи реки и водопади, красиви и стръмни възвишения. Намира се само на 2 часа път от крайбрежната алея.

Lake_Bled_Slovenia_05

Остров, насред езерото на Блед – освен атрактивното място, което е заел, някога той бил най-атрактивната и посещавана част. Това преди да знаят хората за термалните качества на водата. На острова се намира църквата „Успение на Света Богородица“, а достигането до нея става през преминаване на 99 стъпала. Днес туристи и млади двойки посещават църквата, като младоженецът пренася своята любима през всички тези стъпала, за да покаже верността и любовта си. На върха, където се намира църквата всеки, които има мечта може да удари камбаната три пъти и да си помисли за най-съкровеното желание.

Bled skalata

Замъкът скала в Блед – в началото замъкът бил резиденция и в него имало рицарски гарнизони. В началото на XX в., преди да се превърне в туристическа атракция станал резиденция на Тито, а през Втората Световна война бил щаб на немски войски. Днес той е любимо място за туристите и зона, в която се организират концерти, пиеси и се пресъздава средновековния живот и рицарските двубои.

zima na bledu

Забавления в Блед  – казват, че красивите изживявания лекуват, а за Блед те сякаш са подарък към всеки турист. Зимата на това място е чудна, защото предлага възможност за ски туризъм и пързаляне с ролкови кънки по езерото. През лятото атракциите нямат край – гребане, плуване, риболов, голф, колоездене, парапланеризъм и т.н.

Национален парк Bled

Няма заблуда, Блед е място подходящо не само за туризъм, но и пропито от много романтика, пресъздаващо спецификата на всяка епоха и разказващо по любопитен начин своята история.