Саксийните цветя по време на лятната почивка

саксийните цветя

Лятото е сезона, когато всички растения се развиват най-добре, но дори топлото време да предразполага цветята, саксийните цветя не бива да остават без грижа. Това правило важи, дори, докато трае отпуската ви, далеч от дома.

Погрижете се за растенията в градината или в саксията и помнете, че стайните цветя изпитват жажда по всяко време на сезона.

5 съвета за саксийните цветя

В случаи, че имате много саксии, разположени на верандата или на балкона, около прозорците, преместете ги на по-сенчести места. Това ще е добре за тях, докато отсъствате. Така ще ги защитите от много слънчевите жеги и ще ги предпазите при евентуални летни бури. Не оставяйте растенията в саксиите и на прекалена сянка.

Добре е да предпазите като пуснете леко щорите или поставите сенник над саксиите. Пространството, трябва да е заето с около 2/3 от сенника, а в него ще нахлува достатъчно свеж въздух.

Повечето саксии са отворени в долния край, а това позволява да бъдат поставени в по-дълбоки панички, които да се напълнят с вода. Така цветята няма да страдат от жажда, докато отсъствате от дома. Растенията имат вроден инстинкт. Те сами смучат, влага, колкото им е необходимо, така, че не се безпокоите, че може да се наводнят.

Саксийните цветя по време на лятната почивка може да обрижите и така:

Друг вариант за съхраняване на влагата в саксията е като забодете шише от стъкло, пълно с вода. Влагата ще пропива почвата постепенно и цветето няма да засъхва.

За по-сръчните малката домашна инсталация е най-разумното решение. Направете съд с пълен с вода, който да се разполага около саксиите. Поставете го на по-високо място. От него трябва да се пускат вълнени фитили, напоени с вода и завършващи в другия край в саксията. Може да не е като професионална напоителна система за саксийни растения, но е идеален начин да не лишавате „рожбите в градината“ докато трае вашата почивка.

Добър вариант е и предварителното наторяване на растенията. Това може да направите със застоял ориз. Дори звучи полезно и практично. Ако ориза в кухнята ви е с изтекъл срок на годност, може да го смелите в кафемелачка до степен брашно. С получената смес може да наторявате стайните растения. Така ще съхраните влагата в саксиите за по-дълго.

Още от нещата в двора и градината, които се нуждаят от поддръжка, вижте тук: https://www.interpolezno.com/iznenadvashhi-neshha-v-dvora-koito-imat-nuzhda-ot-poddrzhka.