Продължете към съдържанието

Калдъръмче – слънчево цвете в слънчеви условия

Калдъръмче

Portulaca grandiflora – Калдъръмче

Познавате ли, го името му е Калдъръмче и е известно и с латинското Portulaca grandiflora.

То идва от тропичните и субтропични области на Америка. Може би родината му достатъчно красноречиво обяснява и защо така обича слънцето.

[bctt tweet=“Отглеждано като градинско цвете, то започва да расте и се отглежда още през XIX в.“]

Сочните стебла на калдъръмчето са покрити с тесни и месести листенца със зелен или сиво-зелен цвят.

Калдъръмчето расте по каменисти почви и настилки

За това говори и името му – калдъръм.

Градинското Калдъръмче е растение, което не иска особени грижи и се отглежда лесно. Единственото условие да цъфти и радва градинаря е мястото, където е засадено да е топло и слънчево.

Подходящо цвете е за отглеждане в саксия по тераси, балкони и веранди, които имат западно или южно изложение. Това са местата, където слънцето грее най-силно.

Отглеждане

Калдъръмчето е непретенциозно растение. Вирее във всякаква почва, както и между камъните, от където идва името му. Изисква слънчева светлина, вирее добре на южен прозорец или балкон. Месестите му стъбла и листа му помагат да издържа на слънце и суша. Семената му се самозасяват и напролет покълват.

Местообитание на калдъръмчето

Калдъръмчето е светлолюбиво. При засаждане на сенчести или полусенчести места се наблюдава издължаване и изтъняване на стъблото, разреждане на листата и липса на цъфтеж. По тази причина в градината се засажда на местата с най-продължителна експозиция на преките слънчеви лъчи. Същите условия получава и при отглеждане в съдове на тераси и балкони с изложения юг, югозапад или запад. Растението е сухоустойчиво. Поради незначителната загуба на влага чрез листата, мъховото цвете понася засушаването. Поливките могат да бъдат ежеседмични или по-оскъдни.

Калдаръмчето се размножаване чрез семена или резници

В края на лятото от изсъхналите семенници се събират семената за разсада. Те запазват своята кълняемост в продължение на три години. А от здрави и добре оформени филизи се отрязват резници, които се поставят в съд с вода до пускане на корени или се засяват директно в почвата, без необходимост от осигуряване на специални условия. Желания декоративен ефект се постига при засаждане в добре отцеждащи се, песъчливи или глинести почви. При отглеждане в съдове, на дъното им задължително се поставя дренажен слой.

Цветовете са с елегантен копринен оттенък!

Те са обагрени в различни нюанси на червеното, оранжевото, розовото, цикламата, бялото и жълтото. Някои хибриди впечатляват с контрастните си двуцветни съчетания. Цветовете при различните сортове могат да бъдат: прости – състоящи се от пет венчелистчета, кичести – с двоен венец или двойнокичести, а диаметърът им варира от 2,5 до 5 см. Цветчетата се разтварят само през слънчевите дни. В тъмната част от денонощието и при облачно време остават затворени. Цъфтежът е с продължителност от май до октомври. Цветовете са хермафродити и се опрашват от насекомите.

Източник: wikipedia.org

Калдъръмчето цъфти с малки пъстри и кичести цветове

Корените му не са дълбоки и може да се отглежда в плитки съдове.

Семената на Калдъръмчето са само засяващи се, презимуват в почвата и пролетта покълват.

Вижте още полезни съвети за градинари.

 

Copy link