Какво ни показват домашните любимци с езика на тялото си

Не разбираме лая на кучето, нито мяукането на котката, но лесно бихме се ориентирали за настроенията им, ако познаваме езика на тялото им. Това не е само щура идея на някой природозащитник, а научно доказано твърдение, за което сами може да проверите.

котки, домашни любимци

Пример: Наскоро се случи така, че момчето ми, което е тинейджър и много обича животните ме изненада една вечер на здрачаване. Донесе в дома малко коте, което намерил на улицата. Въпреки, че знае становището ми за отглеждането на животинки в дома, а именно, че те са живи същества, които се нуждаят от много грижа, внимание и любов (което самата аз не мога да си позволя поради пустата липса на време), оставих го да действа, както сметне за добре. Той остави малките коте пред прага на вратата, а то само пристъпи да влезе, душейки и оглеждайки всичко. Когато минаха няколко минути и котето пристъпваше все по-уверено, го почерпихме с топла храна и мляко. Котенцето изкара цялата нощ у дома, а най-интересното беше, че за всяко негово действие и желание научавахме само от поведението му.

Всичко това споделям, не за да убедя някой в свръх способността да разбираме животните, а защото малко от нас намират време, за да се вгледат в езика на животните. Те са същества като нас и много от знаците на тялото им го потвърждават. Те може да не изричат на нашия език: „Гладен съм“; „Спи ми се“; „Искам да посетя тоалетната“, но го показват, чрез различни подходи, дори току-що да сме се запознали и дори да са израснали на улицата, а не в луксозен дом.

птици и папагали, домашни любимци

Ето, една част от жестовете при кучета и котки, с които ни говорят:

Лапите – с тяхна помощ разговарят и котката, и кучето. При кучето, когато едната предна лапа е повдигната напред, това означава приятелска нагласа. Ако едновременно с това и главата му е повдигната гордо, това е показ за увереност. При котките вдигнатата лапичка показва, че е много ядосана и се готви да скочи. Протягайки лапичка напред към стопанина с леко и закачливо докосване, показва липса на внимание и търси от стопанина си да я погали.

Ушите – и при двата вида домашни любимци, куче и коте, изправените нагоре уши означават изострено внимание. Когато кучето е много радостно, смъква и обръща назад ушите си. По подобен начин реагира и когато срещне непознат човек. Когато коте свие ушите си и върти опашката в кръг, значи, че е силно раздразнено. Когато ушите на котката са обърнати настрани, писанката няма нищо против да си поиграе. Когато свие и обърне назад , означава, че не е в настроение и не бива да бъде обезпокоявана. Когато котката е уплашена, държи ушите си назад и в страни. Леко наведени напред.

куче, домашни любимци

Устата – когато котката разтяга горната си челюст, значи, че е надушила нещо вкусно. Когато, обаче кучето оголи горната си челюст, това означава – „Внимание! Последно предупреждение за опасност!“ – тогава кучето може да скочи и да захапе човека.

Опашката – когато кучето размахва интензивно опашката си, значи е силно възбудено и невинаги това означава добро настроение. Когато опашката на куче е високо вдигната, то демонстрира превъзходството си. Когато опашката на животинката е между задните му крака, значи, че то е уплашено. Ако последното се забележи при малко кутре, това може да е показ за игрива нагласа. Повече около езика на кучето, ни разкриват някои статистики, дадени от специалисти. Когато котката мята опашката си, това е знак, че е готова за лов. Когато опашката е отпусната и неподвижна, означава, че писаната е недоволна или разочарована.