5 факта за породиста котка и улична превъзходна

породисти котки

Ако имате у дома породиста котка или улична превъзходна, то навярно знаете цената й.

Тя не се изразява само в стойността, която платихте за породистата котка. Тя има крехко здраве, но и множество характеристики, за които често дори не подозираме.

Предлагаме ви да научите още нещо около неща около „породиста котка“:

Семейство котки

По света има около 60 вида породи котки. В началото на XX в. те са наброявали едва 16. Човечеството произвежда нови видове, породиста котка, чрез кръстосване и смесване на генетичните им заложби. Това прави породистата „маркова“ котка специфична с форма на главата, опашка, цвят на очи, уши, дължина на косъм и др.

Произход на породиста котка

Това е единственото, което я отличава от уличната котка. В паспорта на мъркащия домашния любимец се отбелязва произход, дата на раждане, цвят на очи и козина, родословно дърво. Подобен документ позволява на котешките „арийци“ да участват в изложби и конкурси.

Котката „от сой“ не е взискателна

С паспорт и родословие или без такива, котката си остава котка. Грижите около нея не спират с вида и външността й. Разбира се съществуват и някои особености на даден породи, които е добре да се знаят от стопанина на котки, за да може да реагира с адекватни мерки. Такива са: персийката е единствената порода котки, чиито слъзни канали се запушват, а това налага редовното им почистване. Косъмът на рода персийки достига 10 см., а това изисква постоянно ресане и грижа, за да не се натрупат косми в стомаха на животинчето. За останалите породи котки подобна грижа се изисква до 4 пъти в месеца.

Какво е важно да знаем в избора на коте

Най-важното в избора на коте е да се познава продавача му, да има информация дали първите 8 седмици е сукало от майка си и всички случай да бъде ваксинирано. Всеки собственик на домашни любимци води здравословен дневник. Новият домашен любимец трябва да има условия, които да помогнат за бързото му адаптиране в новата обстановка. Стресът и тормозът могат да направят котето плашливо и диво. Спазени ли са всички тези правила, то на заден план остава това дали е породисто или улично коте.

Научете: защо котките мачкат с лапичка стопанина си!

Родословна котка или „улична превъзходна“

Породистата котка привлича вниманието с разновидности и екзотика, но това не означава, че е по-красива от останалите. Всичко е въпрос на субективност и възприятия. Кой не се пленява от едно тигрово котенце или черно на бели петънца, та макар да им възможност да притежава „аристократичната“ котка с паспорт. Последният показва родословното дърво, 9 поколения назад. Какво от това, ако е по-капризна вашата породиста котка и от човешкото бебе.