Зимни салати за Коледна и Новогодишна трапеза

Знаете ли откога съществува зимната салата. Със сигурност точна дата не може да се постави, защото никой не я знае. Много вероятно е зимните салати да са измислили някъде по северните части на Европа.

свежа зимна салата

Още в древни времена се славела с пикантността си. В най-големите студове, когато преспите натрупвали по два-три метра, лютата зимна салата била идеална. Така праотците ни се занимавали с копаене и садене на различни землянки, в които отглеждали земни блага като цвекло, зеле, моркови, целина, пащърнак, праз лук и червен лук.

По-късно се появили и картофите. На проветривите места се поставяли връзки с нанизан чесън, билки и подправки, а по-късно от Америка пристигнали и сушени червени чушки.

свежа зимна салата 2

Зимни салати приготвени с майсторлък и тънкост:

Зимната салата е смятана за роднина на лятната салата, но определено не е и сестра. През август в чинията си можем да поставим крехки листни зеленчуци, залети с леки млечни соеве, а зимата салатите носят собствен аромат от марината, в която са били накиснати.

На настърганата ряпа, колкото и винегрет да се постави, мирисът на ряпа се запазва. Същото се получава и с киселото зеле.

Киселото зеле се допълва със зехтин и червен пипер. Някои добавят и филийки праз лук за по-фин вкус на зелето и разкошна плътност, а в такъв случай напълно се изключват салати със заливки. И въпреки това ако зимните салати са удобни да комбинирате със заливки, то обърнете внимание на подправките и добавки в тях. Така ще запазите оригиналният вкус на продуктите.

екзотик салата

Важно е да се помни, че зимната салата трябва да е тежка (засищаща), но не и натоварваща за стомаха. Многото мазнина към така и така трудно смилаемите продукти – морков, ряпа, зеле, праз, цвекло и пр. може да засили бумът в стомаха. Здравословното и разнообразно салатено меню, стерилизираните лятно есенни зеленчуци и незаменимите домати, грах, тиквичка, варена царевица, зелен боб, червени чушки, може да присъства и на вашата празнична трапеза.

екзотична зимна салата

Месцето за зимни салати – уплътняващи и засищащ вкус:

За да е крепка, а не крехка, зимната салата за Коледната трапеза, принос може да има месото. Без значение как кулинарно е обработено месото, то отлично си подхожда на коледната и новогодишна трапеза с туршия. Разнообразие внасят и пресните салати приготвени от корено подобни на алабаш, цвекло, пащърнак, ряпа. Прясното зеле и моркови чудесно се допълват с майонеза и цедено кисело мляко. Към зеленчуците вървят леко пилешко месо, телешко месо. Леката зимна салата може да се аранжира с парченца ябълка, които да придадат свеж вкус. Не забравяйте дори старият боб и всички останали бобени култури – грах, соя и пр. Те са богати източници на протеини и предпазват от рак на дебелото черво.

салата

И за финал – ядки в зимната салта:

Ако ви се струва, че на зимната салата нещо й липсва, винаги може да я обогатите в ядки. Освен, че са вкусни, те пречат на холестерола в артериите, богати са на антиоксиданти и са пълни с витамини.