Как да разберем кога котката се сърди

Кога се цупи пухкавият ни домашен любимец. Защо го прави и как да предотвратим това, че балансът и хармонията в дома отново да се възцарят. Котката може дълго да е обидена на своя собственик, а той от своя страна трябва да умее да се владее, да й угажда и така по-лесно ще се сдобри със своята писана.

Защо се сърди котката –  едва ли знаете езика на котките, но на всичкото отгоре е трудно да се разбере кога мъркащият домашен любимец е сърдит. Може само да е искал да бъде погален, а вие да сте го пренебрегнали. Вероятно е и да се е отривал в краката ви, за да му дадете храна, но уви вие сте го оставили гладен. В най-лошия случаи, според специалистите котката може да се разсърди, когато ревнува. Това най-силно се изразява, когато в дома доведете нов домашен любимец. Независимо от какъв вид е и порода, котката/котаракът ви дълго ще си пази своята територия.

С какво котката показва лошото си състояние – обявява гладна стачка и с нищо не може да я изкушите. Ляга някъде, където нито може да достигнете, нито да я видите или погалите. Спира да си играе с любимите играчки. Ако въпреки всички усилия не успявате да стигнете до котката, тя става и с най-голямо пренебрежение отива на друго място. Един от най-коварните номера на сърдитата котка е да се „изпикае“ в обувките или чехлите на човека, на когото е обидена.

Как да се сдобрим с котката/котарака –  всеки удобен момент я угрижвайте с нежност. Говорете мило на домашния си любимец, галете, играйте си с него. В началото сърдитата котка може да не ви обръща внимание, но с времето ще смени „грамофонната плоча“ и ще започне да мърка.

Знаейки за по-горе споменатите най-чести случай, в бъдеще бъдете по-внимателни в отношението и подхода си към техните персони. Нейно Величество Писанката обича цялото внимание на света да е насочено към нея!