Защо шоколадът е отровен за кучето

Много хора отрупват домашните любимци с неизмерима любов и са готови на всичко за тях. Често в грижите и глезенето към домашното животно, много от нас прекаляват, а това може да навреди и на здравето им. Едно от опасните неща, които могат да са силно отровни за кучето е шоколадът. Сладкото лакомство застрашава кучето не само косвено, но и пряко, чрез риск от затлъстяване, здравословни аномалии и дори смърт.

Защо е вреден шоколадът за кучето – шоколадът съдържа вещества, които са силно токсични за животните. С голяма сила това важи при поглъщането им от кучета. В шоколада се съдържат алкалоидни металксанини, кофеин и теобромин. Те имат силно въздействие над сърдечната система  и централната нервна система. Те се усвояват бързо от стомаха.

Кофеинът и теоброминът се съдържат в какаовите зърна, кола, чаени листа. Тяхното действие е мутагенно действие и оказват негативен ефект при размножаването. Всичко това е научно доказано, чрез лабораторни изследвания направени над мишки.

Кой шоколад е най-опасен – какаото е най-вредно за кучетата, поради високите нива на метилксанитинът. Те са най-малки в белия шоколад. Готварският шоколад е най-вреден за кучетата, а млечният най-безопасен. Статистически изследвания показват, че куче тежащо 5 кг. Може да се отрови от 40 гр. готварски шоколад; 100 грама горещ шоколад и 250 гр. млечен шоколад. Първо симптоми на преяждане могат да се забележат след поглъщане на първите 50 гр. млечен шоколад; 20 гр. горещ и 7 гр. готварски шоколад.

Важно: Посочените цифри са ориентировъчни. Всичко е строго индивидуално и зависи както от порода, така и от размер и начин на живот на четириногия приятел.

Какви са симптомите за отравяне на кучето с шоколад – първата фаза се проявява през първите 6-12 часа след почерпката с шоколад. Кучето е жадно и почти винаги получава диария и/или учестена сърдечна дейност. С времето симптомите се усилват, могат да се появяват температура, втрисане, гърчове. Ако веднага не се потърси лекарска помощ, кучето може да изпадне в безсъзнание и дори да умре. Преяждането с шоколад може да доведе до силно възпаление на стомашната лигавица, заради високите нива мазнини в сладкарският деликатес.

Какво да направим, когато кучето е яло шоколад – ако установите, че домашният ви любимец е хапнал шоколад без ваше позволение е добре да вземете навременни мерки. Единият начин е като накарате кучето си само да повърне. Промивката на стомаха трябва да се направи до 4 часа след поглъщане на сладкото лакомство. В случай, че не се справяте сами или е минало повече време трябва да заведете домашния любимец при ветеринар. В по-редки случай може да се наложи и няколко дневен престои на кучето в лечебно заведение, ветеринарна клиника.