История на плажното облекло

плажното облекло

Знаете ли, че само преди 3 века, плажното облекло и по-конкретно дамският баски костюм е наподобявал по-скоро бална рокля. Моделът бански от онова време е имал дълги ръкави, непрозрачни и анти намокрена многопластова материя. През XIX в. всичките множество пластове в дамския бански изчезват, а на тяхно място се появяват двете части от бански костюм.

По времето на Викторианската епоха, хората са се къпели на плажа, а мъжете трябвало да стоят далеч от тях. Тогава съществували и „машини-файтони“ за къпане. Някои биха сравнили предшествениците на кабини за къпане с вида на днес познатите съблекални по плажовете.

За разлика от добре облечените дами по онова време, мъжете се къпели, както „Майка ги е родила“. Това до средата на XIX в. Само десетилетия по-късно, в 1907 г. австралийската Анета Келарман, известна плувкиня е арестувана, заради своя бански, който за онова време бил сметнат за доста провокативен. Моделът бил с разголени рамене и откривал краката й.плажното облекло

Златно правило и днес остава идеята по време на път да не носим солиден багаж. Затова и по отношение избра и наличието на брой бански костюми е добре внимателно да избираме дрехите.

Какво да вземем в багажа на път – в куфара или сака на всеки заминаващ на лятна почивка, с привилегия море е да носи със себе си – два вида бански костюми, слънчеви очила, бермуди или шорти, няколко чифта тениски с къс ръкав, универсални ролки или панталони, чехлите за вода са идеални за влизане и излизане от морето и с голямо предимство са за всички с чувствителни ходила. Не бива да забравяте хавлиена кърпа, слънцезащитни лосиони, удобни обувки или сандали, както и дреха за дъждовно или ветровито време. Памучният суитчър с качулка за ветровито време е идеален избор, чорапи и платнено яке също са подходящи за почивката на плажа. Никога не се знае лятното време, с какво може да ни изненада.

Какво да вземем в плажната чанта – леката плажна хавлиена кърпа, която може да се наметне по всяко време е идеална за морето. Такава трябва да присъства в чантата за плаж, наред с всички останали аксесоари. Наред с това плажната хавлиена кърпа винаги има множество функции – тя може да служи за одежди около кръста, рокля, без презрамки или дори кърпа за главата. Не заема много място, но винаги намира приложение, дори да няма силен вятър.

[bctt tweet=“При повишена чувствителност към слънце е добре да имате под ръка памучна тениска или туника за вода.“]

Щом стана дума и за два чифта бански костюми е добре да уточним, че те не са лукс, а необходимост. Те могат да предпазят кожата, която е чувствителна към влага и/или солена вода.

Изборът на бански костюм може да е насочен към класически модели. Това в случай, че не сте сигурни, кое подхожда на вашето тяло. Единствено условие в подбора на дамски бански е размерът да е точния, нито по-малък, за да не стяга излишно, нито по-голям, за да не увисне и да ви изложи на плажа. Сред безброй многото модели, които се предлагат на пазара може да обмислите варианта от две части бански или единичен и цял бански. Наред с това помислете, какво ви харесва повече – чашки, презрамки, закопчаване. От значение в избора на бански оказват телосложение и форми. На големият корем не подхожда бански с прашки, както и на големият бюст не върви бански с презрамки през врата.

Следва продължение….