Топ съвети за справяне с преходния сезон

справяне с преходния сезон

Съвети за справяне с преходния сезон

Радостта ни от настъпването на пролетта се помрачава от сезонните неразположения и нуждата от съвети за справяне с преходния сезон. Защо се получават тези оплаквания и как да ги избегнем?

Обща отпадналост при справяне с преходния сезон

В началото на пролетта това състояние е познато на всички: сутрин едва сте пристигнали на работа и вече се чувствате уморени, вечер се прибирате като пребити и се просвате на леглото без сили.

Обяснението:

Природата се събужда и обновява, продължителността на деня се увеличава, биоритмите ни се пренастройват — тези промени влияят на общата ни физическа и интелектуална форма. Колебанията в нивата на хормоните в кръвта ни водят до повишена възбудимост на нервната система и чувство на отпадналост и безсилие. За повече сили, вижте за: Нони – дар, лек или едно от чудесата на природата.

Доказано е, че най-много страдат хората, които работят в затворени помещения, водят заседнал начин на живот — от дома на работа и обратно вкъщи, хранят се еднообразно. Около 89% от тях изпитват един или повече от изброените симптоми, най-често обща отпадналост и постоянна умора.

Решението:

Изходът от зимата към пролетта е силен стрес за организма. Нужно е да му осигурим колкото е възможно по-щадящ ритъм на живот. Ето основните правила: лягайте вечер и ставайте сутрин по едно и също време. Осигурете си достатъчно сън, за да се наспите добре, но дори в почивните дни не спете до обяд — може да си мислите, че така ще си отспите, но ефектът е обратен, ще се чувствате разбити през целия ден.

Започвайте деня си с леки упражнения за разтягане и раздвижване. При всяка възможност излизайте на свеж въздух. Свикнете да се разхождате поне 30 мин всяка вечер преди сън. Постепенно преминете от зимното меню, богато на месо и по-мазни храни, към лятно — повече свежи зеленчуци, плодове, леки месни и рибни ястия.

Нощно безсъние и дневна сънливост

Типични проблеми за преходния сезон. Въртите се до среднощ в леглото, пиете кафе след кафе денем и все не можете да се почувствате бодри.

Обяснението:

Свелата част на деня вече е по-продължителна, прибавяте и официалното преместване на стрелките на часовника през март и ето ви проблеми със съня.

Според статистиката 2-3 седмици след датата на преминаване към лятното време, повечето хора изпитват неразположение и не могат да свикнат с новото „разписание“. Този дискомфорт допълнително отслабва защитните сили на организма, които в края на зимата и началото на пролетта са доста отслабени.

Решението:

Спазване на дневния режим отново идва на помощ. Естествено, ще се наложи да ставате и да лягате с час разлика, но се придържайте към правилото „по едно и също време”.

По-добре не започвайте деня с кафе — ще го изпиете по-късно в офиса, а след ставане изпийте чаша вода с резен лимон в нея. После хапнете пълнозърнеста закуска, плод, млечен продукт. Може и да пийнете чашка кафе, ако не „проглеждате“ без него, но в такъв случай заменете кафето в офиса със зелен чай, например.

През деня си осигурете поне една чаша фреш или салата от пресни плодове. Учените са установили, че най-много ни се приспива от 13 до 15 Чудесно е, когато можем да дремнем за кратко през деня, следобедният сън (не повече от половин час) тонизира. Когато обаче сте в службата по това време, по възможност не се заемайте с работа, която изисква прекомерно умствено или физическо усилие.

Чести настинки

Затоплянето и повишената влажност на въздуха през пролетта са идеални условия за развитие на респираторни вируси. А те не се спират пред прегради като подходящо облекло, да речем.

Обяснението:

Имунитетът е понижен след зимата, още повече ако сте прекарали грип. Организмът ни е подложен на атаките и на пролетните вирусни инфекции, така че честото боледуване е обяснимо.

Решението:

Добре е да се консултирате с личния си лекар дали не е необходимо да приемате имунно стимулатори, за да укрепите защитните сили на организма си. Не бива да си ги назначавате обаче сами, независимо че се продават, без рецепта. Лекарят ще прецени според състоянието ви. Може да нямате нужда от подобен медикамент, а от имуномодулатор, което е различно. Ако страдате често от хрема, може да ползвате мазила, които повишават локалния имунитет (борят се с попадналите върху слизестата лигавица на носа вируси). Обикновено се нанасят няколко пъти дневно. Попитайте лекаря си дали този метод е подходяща профилактика за вас. Склонните към алергии е добре да си направят тест при специалист. Напълно е възможно причина за постоянната хрема, запушен нос или бронхит да са алергени, а не вируси. Билковите чайове, комплексите от витамини и водните процедури с мащерка и лайка (например топла вана или инхалация) са винаги полезни при настинка.

Безпричинна нервност

Връхлита ви лошо настроение, ставате раздразнителни, а не знаете защо. Депресиите също се увеличават през преходните сезони, споменават специалистите. Повече за темата за: Здравословни съвети за мъже, поседвайте линка.

Обяснението:

Пролетната пренастройка на хормоните е единият „виновник“ за нестабилното ви психично състояние. Друга причина е пониженото ниво на някои важни микроелементи в организма ви през този сезон.

Решението:

Канадски учени установили, че пациенти, които приемали витамин С по времена лечението си, били далеч по-оптимистично настроени и оздравели по-бързо, отколкото останалите в контролната група за изследването, проведено в Еврейската болница в Монреал. Този резултат доказва полезния ефект върху емоционалното състояние на цитрусовите плодове, червените чушки, кивито, доматите и други плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Може и да приемате допълнително таблетки с аскорбинова киселина.

Пролетните простуди се различават от зимните

Риновирусите, които причиняват класическата хрема, не се чувстват много добре през преходния сезон. Аденовирусте обаче, които освен хрема предизвикват сълзене на очите, конюнктивит и болки в гърлото, оцеляват до 70 дни при температура на въздуха над 4 градуса. Затова обичат пролетта. Това е нещо по-различно от борбата със самата алергия към студа.

Лекуване с 3 минерала срещу лятна умора — четете в  interpolezno.com на адрес https://www.interpolezno.com.