Алергия към студа – как да се справим

Алергия

Знаете ли що е то – Алергия към студа?

Задръжте парче лед в шепа за около 20 минути и наблюдавайте….ако се появи сърбеж, обрив или силно зачервяване, значи имате алергия към студа.

Подобен тест може да е симптом за класическа алергия към ниските температури, а за диагностициране на наследствени и други форми може да научите и, чрез тест в лаборатория.

В повечето случаи сме свикнали да говорим за алергиите и да ги свързваме с пролетта. Цъфнали дръвчета, пух от тополи, всякакви насекоми и често забравяме за алергия към студа през зимата.

Те е не по-малко коварна и мъчителна, а попадналите под обсега и се оказват много чувствителни хора.

Как да познаем студовата алергия

Както всяка друга алергия, така и студовата, може да се появи през различен етап от възрастта. Няма граници и обсег на засегнатите от нея. Появата на червени петна по кожата, придружени от сърбеж и оттоци са сигурен признак за появата й.

Какво представлява алергия към студа

Тя е нормална реакция на организма към ниските температури. Погрешно е схващането да се смята за заболяване. Различава се от познатите алергии по това, че липсва веществото наречено алерген, който отключва болезнената реакция на организма.

Алергията към студа може да бъде разпозната лесно, заради появата на сърбеж, зачервяване, усещане за дискомфорт в очите, отоци в крайниците, язви по ръцете. Като единствен виновник за подобно страдание се явява студът.

Кои са най-застрашените хора от студова алергия

Най-рискова група на студова алергия се оказват младите хора и предимно жените. ТЕ трябва и да са особено внимателни към студените условия на зимата. Студът не бива да се подценява и от дамите в климакса, както и от податливите на дисфункция на яйчниците и хормонални заболявания.

Към рисковите групи, податливи на алергия към студа се числят и хората с черепно-мозъчни травми, претърпелите инфекциозни заболявания, както и онези със слаб имунитет на организма като цяло.

Според най-нови проучвания под фактора студова алергия попадат и генно разположените хора. При тях тя се изразява не толкова със сърбеж, колкото с парене, провокирано от студен вятър.

Как да се предпазим от алергия към студа

Специалистите съветват да поддържаме вътрешната топлина на тялото и да не се отнасяме към студова алергия, като с безобиден симптом.

Симптоми на студова алергия

Главобол, дискомфорт в очите, парене, сърбеж, болки, в по редки случаи, понижено кръвно налягане, слабо кръвооросяване може да са симптоми не само за студова алергия, но и показатели за тежки усложнения като ангиоедем. Това налага незабавно лечение на студовата алрегия.

Особености на алергия към студа

Водещ показател за това неразположение е, че няма привикване към първоизточника – студа.

Какво трябва да направим срещу появата на студова алергия:

  1. Пиенето на топли напитки преди излагане на прекият и студен вятър и ниските температури навън може да ни помогне в голяма степен да се защитим и сами от появата на алергия към ниски температури.
  2. Покриването на крайници – лице, ръце и ходила е задължително условие за справяне с алергия към студ.
  3. Изкуствените материи на дрехи и аксесоари като шапка, шал, ръкавици, чорапи не са подходящи за страдащите от студова алергия, затова и трябва да се изключат от есенно-зимния арсенал дрехи.
  4. Вълната също може да предизвика алергия, затова трябва да се внимава с употребата на дрехи от тази материя.
  5. Памучните и меки материи успокояват дори раздразнената кожа. Избирайте тях, ако страдате от студова алергия.
  6. Преди излагане на студа навън покривайте лицето и ръцете със салицилов спирт. След като засъхне поставяйте пласт мазен и непромокаем крем за лице, ръце и устни.
  7. В случаи, че вече имате алергия, която е в обострено състояние приемайте антиалергени, предписани от личния лекар. Винаги ги носете в чантата си, през студените дни от зимата.
  8. Вземайте душ в зимните дни часове преди да изложите тялото си на пряката ниска температура на вън.
  9. Консумацията на яйца, шоколад, риба и мед може да засили появата на студова алергия.
  10. При обострена поява на алергия към студа по кожата и силна алергична реакция, третирайте болните места с царевично нишесте или маслен разтвор от витамин Е няколко пъти дневно.

Научете повече и за това „Как да съхраним красотата през зимата„…