3 минерала срещу лятна умора

умора

Забързаният ритъм на живот ни изправя във всеки сезон пред редица проблеми. И в разгара на лятото, когато изобилства от зеленчуци и плодове, въпреки облекченият прием на храни, тялото ни се чувства уморено.

Как да се преборим с  лятна умора и какви минерали са нужни на организма ни, за да може бързо и ефективно да се възстанови.

Предлагаме ви заедно да научим ценните качества на 3 минералите и да се преборим със симптомите на лятна умора:

  1. Калций – той изгражда кости, зъби, участва в състава на кръвоносни съдове, коса и нокти. Липсата на калций прави ноктите чупливи, води до изтъняване и накъсване на косата, влошаване на здравословното състояние на зъбите, увеличаване риска от остеопороза и т.н. Недостига на калций се дължи и на ниски нива на витамин Д, който регулира обмяната на веществата. Дефицитът на калций в храната и засиленото му разходване са в основата на липсата му. Приемът на достатъчни количества калций запазва гъстотата на косата и здравината на нокти и зъби. Продължителния недостиг на микроелемента, води до остеопороза.
  2. Магнезий – в съчетание с калций, магнезият изгражда структурата на костите, косата и ноктите. Той е еднакво важен за красотата, жизнеността и здравето на човек. Магнезият се причислява като четвърти нутриент в организма по важност и се среща главно в костите и ноктите. Той е от значение за множество процеси в организма и се грижи за кръвното налягане, метаболизма, сърдечната дейност, кръвната захар и т.н. При осигуряване на нужните му нива всеки ден, той намалява опасността от проблеми с тези процеси. При активно спортуващите хора, количествата на магнезий в организма се разходват по-бързо, затова е нужен двоен прием. Магнезият се отделя, чрез потта, а при физическа активност, липсата му води до мускулна отпадналост, бърза умора и др. симптоми, които често незапознатите, опитват да преборят с кафе.
  3. Цинк – той се бори с акне и проблемите на мазна кожа. Когато има недостатък на цинк косата и кожата се омазняват прекалено. Този процес се нарича себорея, а при нея и кожните раздразнения нарастват. Цинкът има решаваща роля за имунитета, но и за добрата външност на кожата. Проведени изследвания показват, че 30% от хората в напреднала възраст изпитват липса на цинк. Той се съдържа в червеното месо, а това е добър начин да се набавят нужните хранителни вещества и да се снабди тялото с важният микроелемент, дори при ниско мазнина диета.