Спешна помощ при инфаркт и инсулт

спешна помощ

Кога да потърсите спешна помощ при инфаркт, а при инсулт

Сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт – това са реалните опасности, които трябва да ни държат нащрек и да ни подтикнат към Спешна помощ при инфаркт или инсулт.

Мозъчният удар се характеризира като инсулт. Той се изразява в двигателни проблеми – например натежал крак. Засегнатият човек изпитва трудност да говори, появяват се и смущения в съзнанието.

Риск от инфаркт

Сърдечният инфаркт се проявява с болка в средата на гърдите, която се придружава от чувство за задушаване и с потене. Лявата ръка и лявото рамо могат да станат болезнени, но това не е задължителен симптом.

Ако установите такива симптоми при свой близък, извикайте лекар. Добре е да знаете Какво представлява нередовен сърдечен ритъм – ПМ. При инсулт е важно засегнатият човек да легне в странично положение с лице към пода, а при инфаркт – да остане в седнало положение.

Какво трябва и не трябва да предприемате

Не давайте никакви лекарства или „бабешки“ средства, преди лекарят да се е произнесъл. Дори да сте добре запознати с повечето рискови фактори, провокиращи болести по кръвоносната система. Защото само той може да диагностицира тези състояния, тъй като симптомите са много различни и индивидуални.

Вижте и по темата: Естествени стимуланти за имунната система