Риск от инфаркт

предсърдно мъждене

Риск от инфаркт съществува в случаи на ПМ или предсърдното мъждене. Това може да предизвика редица последващи здравословни проблеми. Най-страшният е рискът от инфаркт.

По време на ПМ кръвта, не може да бъде изтласквана и доставяна до всички части на тялото, камерите не работят ефективно и в резултат кръвта се застоява и образува съсиреци.

Риск от инфаркт – фактори, симптоми и лечение

В случай, че един кръвен съсирек напусне сърдечната област и попадне в кръвообращението става опасно за здравето и живота на човека. Той може да попадне в мозъка, да блокира артериален съд, кръвоносен съд и да причини инсулт.

В рисковата група на страдащи от ПМ има с 5 пъти по-голяма вероятност да претърпи инсулт от останалите хора. Рискът от инфаркт или инсулт, нараства за хората над 65 години.

  • Какво още причинява предсърдното мъждене – в повечето случаи причина за ПМ остава неизвестна. Някои фактори могат да допринесат за развитието му. Синдромът на предсърдното мъждене засяга страдащите от коронарна болест или със сърдечен удар. ПМ може да причини още – високо кръвно налягане; клапно заболяване на сърцето, което в повечето случай засяга всички или повее от една клапи; операция на сърцето, също може да предизвика ПМ; белодробни заболявания; вроден сърдечен поток; хиперфункция на щитовидна жлеза; миокарди я (сърдечния мускул) или перикардия (обвивката на сърцето). В повечето случай възрастните хора страдат от ПМ. Редки са случаите, в които млади хора да имат симптоми на ПМ. Медицината доказва, че предсърдното мъждене е срещано основно с напредване във възрастта, а това става, след 65-тата година. За увеличаване на риска от ПМ допринася диабета, прекомерна употреба на алкохол, прием на наркотици, тютюнопушенето и др. външни фактори.
  • Симптоми на предсърдно мъждене – някой пациенти с ПМ не усещат нищо, а други в самото начало долавят симптомите. При много хора проявата на ПМ се явява с учестен ритъм, прекалено бърз и неравномерна сърдечна дейност. Някои обясняват това като „треперене“ или „хлопане“ в гръдната област. Когато камерната честота е висока може да се появи виене на свят, потене, усещане за тежест в гърдите, болка и т.н.
  • Лечение и превенция при риск от инфаркт и наличие на предсърдно мъждене – правилното лечение на заболяването е най-добрият подход за предпазване от риск на инсулт. За целта е много важно правилно да бъдат диагностицирани симптомите и нивата на увреждане. В плана и целите за лечение се включват три основни подхода – контрол на камерна честота до рамките на нормални граници; Възстановяване на сърдечен ритъм на сърцето; Предотвратяване на образуване на кръвни съсиреци в предсърдията.