Рискови фактори, провокиращи болести по кръвоносната система

болести по кръвоносната система

Рискови фактори и болести по кръвоносната система

Човек се променя от самото раждане, а кръвоносната му система също мени своят вид, но се появяват и някои болести по кръвоносната система…

Какво се случва с нея и какви могат да са последиците от тези промени:

Нормалната артерия е гладка и еластична стена.

Тя позволява на кръвта да протича свободно. Това от своя страна води до поддържане нормалното функциониране и поддържане на кръвно налягане. Като идеален пример за нормален вид на кръвоносна система може да се вземе предвид тази у новороденото. Научно е доказано, че „лошият“ холестерол е в норми около 1,4 ммол/л.

Причини за стеснения в кръвоносните съдове

Те се наблюдават при възрастните и се дължат на натрупаните нива холестерол по стените на артериалните съдове. Тези отлагания са във форма на мастни и водят до стесняване на съда. Високото кръвно налягане се проявява в резултат на затруднено движение на кръвта, преминаваща през кръвоносния стеснен съд.

Ако кръвното налагане не бъде контролирано

То може да доведе до развитие на болестта атеросклероза. Нивата на кръвно налагане не бива да задминават нормите от 140/90 mmHg. При високи нива на кръвното се образува плака, която нараства, затваря пътищата и затруднява кръвооросяването. Спира движението на кръвта в тялото и до по-отдалечени органи и крайници.

Много честа форма е плаката да бъде разрушена, а това води до освобождаване на съдържанието в артериите. Последният процес се нарича тромб и блокира движението на кръвта. Щом бъде запушена артерията, която води към сърцето може да възникне Инфаркт, а ако е артерията водеща до мозъка, удара се нарича Инсулт.

Рискови фактори за кръвоносната система са:

Високо кръвно налягане (хипертония)

Кръвното налагане е мощна сила, но когато то излиза от нормалните норми, това товари сърцето. Високото кръвно налагане е водеща предпоставка за инсулт и инфаркт.

Висока кръвна захар (диабет)

Високите нива на захари в кръвта водят до стесняване на кръвоносните съдове, втвърдяване на стените им и проява на атеросклероза. Това неминуемо окачва и риска от инфаркт на сърцето или инсулт на мозъка. Добре е още да се знае, че човешкото тяло създава хормони, наречени инсулин. Те помагат на клетките да разградят излишната захар в кръвта, която дава енергия на организма. Когато тялото не създава достатъчно инсулин, захарта се натрупва в кръвта, това се нарича диабет и той води до атеросклерозата.

Висок холестерол (хиперлипидемия)

Високите нива на холестерол в кръвта са причина за отлаганията в артериите, известни като плаки, а то от своя страна водят до атеросклероза и покачват риска за инфаркт или инсулт.

Тютюнопушене – цигареният дим съдържа вещества, които намаляват кислорода в белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове. Тези лишения на организма застрашават и увеличават риска от мозъчен и сърдечен удар.

Важно: Ако са на лице един или повече от рисковите фактори, то риска от проява на инфаркт или инсулт нараства многократно.

Вижте някои видове физическа активност срещу заболявания.