Зона на комфорт – време за промяна или време да останете неподвижно

комфорт

Зоната на комфорт е обичайното удобство!

Тя е в пространството и навиците на хората, които се приближават до границите на думите „удобно“ и „обичайно“. Хората свикват с всичко, което ги заобикаля – приятели, познати, работа, дом, кола. Ето защо животът е много спокоен и предсказуем. Веднага щом човек навлезе в нова и непозната среда, той незабавно започва да изпитва вълнение и стрес. И това не е изненадващо, това е реакцията на мозъка.

Зона на комфорт – време за промяна или време да останете неподвижно!

Ще ви дам един пример. Млада майка с малко бебе отива в болницата, за да посети лекар. За нея всичко това е ново. И как мислите, как се чувства жената в такива моменти, с болно дете в ръцете си? Разбира се, тя е много притеснена. Но просто няма друг изход, защото лечението на детето е необходимо. Така майка се опитва да се адаптира по всякакъв начин към появилата се ситуация. По това време разширява зоната за комфорт. Следващия път се наложи да посети болничното заведение, ще се чувства много по-добре, а и лекарят вече ще я познава. От това може да се направи добър извод – колкото повече трудности се появяват в живота на човека, толкова по-широка е зоната на комфорт. Но започнем с нещата по ред!

Собственото пространство винаги е топло и удобно за даден човек, но има огромен недостатък – липса на развитие. Може да се сравни с блатото, което е гадно и в което не се случва нищо ново. Същото е и с живота. Приятели, които не научават нищо ново и работят без кариерно развитие.

На пръв поглед може да изглежда, че тук няма нищо лошо? Най-важните неща са на лице и човек се чувства добре. Много вероятно е той да не иска повече да се развива, защото се чувства добре и не иска да променя нещо в живота си. Проблемът на нашето общество е, че напълно забравя един свят, който е много богат, интересен и многостранен. И ако напуснете удобната зона, ще видите много интересни хора, класове, градове.

Но за щастие фактът, че някои хора все още не са доволни от това, което имат, е окуражаващ. Те се опитват да се развиват, опитват нещо ново. Ако имате желание да успеете, трябва да знаете как да напуснете зоната за комфорт. В позната среда човек може да се развие, но това ще става много бавно. Откриването на нови хоризонти няма да се случи без нови стимули.

Ще дам един малък пример. Жена е недоволна от излишните си килограми и иска да се отърве от тях. Това много добре. Но как да се отървете от любимите си навици: да яде през нощта, пред телевизора, да хапва мазнини и вредна храна? Те са  невероятно вкусни! Какво се случва? Жената излиза от зоната си на комфорт за известно време, отказвайки се от различни деликатеси, но след няколко дни навикът на вкусна храна потиска желанието й да отслабва. В края на краищата, героинята се влияе от комфортната зона.

Приятели и колеги са свикнали да виждат и възприемат момичето, каквото е, не разбират желанието и да отслабне. „Защо се нуждаете от всичко това? Изглеждаш толкова добре!“, казват те. Всичко това се случва, защото хората наоколо са свикнали с това. Но какво да направи тя? Да промени кръга на комуникацията, любимата работа и мястото на пребиваване само, за да напуснете познатите зони за комфорт? Разбира се, такива глобални мерки не са необходими.

Всичко, което една жена трябва да направи е да отиде на здравословна почивка и да се отдаде на правилна диета, забравяйки за висококалорични храни. Освен това може да напълни хладилника си с диетични храни. По този начин нейните подсъзнателни опити ще бъдат осуетени и ще се превърнат в познат живот. И какво, ако и това не помогне? Предлагам да затворете снимка по бельото или бански костюм в хладилника. Така винаги ще ви напомня за цялото наднормено тегло, с което трябва да се преборите!

С диети и излишни килограми всичко е ясно. Но как да се справите с кариерата? Мислите, че трябва да напуснете работата си и да потърсите друга? Не, това не е необходимо. Необходимо е само да намерите курсове за повишаване на квалификацията и да се запишете там. Може да помислите за второ висше образование. По този начин, за момент ще може да напуснете обичайната зона за комфорт, като същевременно подобрите професионалните си умения. Всички промени, които се случват с човек, са извън обичайното пространство, където не е толкова топло и уютно. Повярвайте ми, колкото по-силен стресът – толкова повече успех ще имате!

[bctt tweet=“Комфортната зона е навикът ни!“]

Променяйки поведението си, ние разширяваме или стесняваме стандартното жизнено пространство. Ще дам един малък пример. Момиче тича всяка сутрин. Не е трудно да се събудите в шест сутринта и да се движите на голямо разстояние. Но с появата на студено време и зима, комфортната зона се стеснява, тъй като следите от лед и сняг са навън. Ясно е, че момичето има два допълнителни часа за сутрешен сън. И ако тя използва този часовник, например, за да научи английски или компютърна технология? В този случай обичайната й зона на комфорт придобива различен външен вид, но не се стеснява.

Винаги може да замените остарялата професия с някакво ново и интересно хоби. За съжаление, понякога е невъзможно да се разшири зоната за комфорт, без да изоставите старите навици. Може би много хора биха искали да плуват в басейн като допълнение за сутрешното упражнение, но ще се съгласите, че 24 часа не са ви достатъчни за деня. Затова, преди да предприемете нещо ново, задайте си въпроса: имате ли достатъчно време и енергия? Дали старите ви навици ще страдат от това? Опитите да се разширите комфорта. Важно е да направите всичко разумно. И това не можете да направите без силен стимул.

Промяна в живота ви – това е страхотно!

Но как да се справите с мързела? Много хора искат да имат плочки по тялото, но само малка част от хората отиват в салона. И каква е разликата между човек, който изпомпва мускулите и човек, който по това време почива на дивана? Отговорът е очевиден. Човек иска да се промени, а вторият има желание, но не иска да се жертва и не е готов. Как да създадете стимул за решителни действия? Потърсете онлайн снимки на това, което искате да получите в замяна на вашите усилия. Закачете тази снимки на видно място. Решете конкретните срокове за постигане на целта. Ако не може да правите нещата навреме, не се обезкуражавайте и не се отчайвайте. Не се страхувайте да опитате отново и отново. Вярвайте, че всичко се случва и ще се случи.

Често човек вижда изход от комфортната зона, а се опитва да остане в нея завинаги. И това е много лесно да се обясни. В крайна сметка в тази среда човек се чувства удобно. И защо трябва да променя всичко, ако всичко му се подчинява? Неясните и неразбираеми перспективи за растеж не са впечатляващи, защото имат безпокойство, за неща, които не обещават успех. Много се страхуват да поемат рискове. Ситуацията се влошава и от гласа на подсъзнанието, който също се страхува да напусне зоната за комфорт. Това е прочутият вътрешен глас, който отблъсква от предприемането на решителни действия.

Успехът идва само при упорити и смели хора, които не се страхуват от промени и променят своята зона на комфорт.

На подсъзнателно ниво всички разбираме какво искаме и какво ни липсва. Но е много трудно да промените нещо ново и неизследвано!

Например, колко много двойки отиват на почивка в едно и също място. За тях тези места са болезнено познати? В края на краищата тези думи могат да се комбинират в едно – „скучно“. Отпускът е веднъж годишно и той е скучен! В края на краищата всичко ново и впечатляващо ни позволява да разширяваме хоризонтите си.

Но как да стане това? Трябва да тренирате, за да се измъкнете от комфорта. Вземете си един почивен ден и овладейте първите стъпки в пианото или китарата. Абонирайте се за танци, бягане, водете здравословен начин на живот, хранете се балансирано, посещавайте майсторски класове. И веднага щом вашият вътрешен глас сигнализира за възможно поражение, вземете решение за мащабни мерки.

Ако все още сте решени да промените живота. Може да не е толкова радикално, а просто да опитате с нещо ново. Преминаването в зоната за комфорт не е лесно. Всеки може да намери изход, но не всеки е готов да влезе в нов свят. Основното тук е да развиете навик.

Учените доказват, че не са необходими повече от 21 дни, дори за пълна промяна!

Заключение: Бъдете постоянни – бързо развивайте навик.

Обърнете внимание на малкия нюанс. Ако решите да се гмурнете в морето през есенния сезон, вероятно студената вода ще ви стресне. Внимателно се потопете, за да се адаптирате към неприятните усещания, след това постепенно свиквате и се потопете изцяло. Така тялото ви е адаптирано към тези условия.

По същия начин всичко се случва с човек. Когато не се занимава с нещо ново, то човек е нападнат от мързел и апатия. Той търси всякакви аргументи само, за да отложи работата. Той говори по телефона и пие кафе. Всичко, което трябва да направите, е да преодолее себе си!

Искате ли да изкачите стълба за кариера в работата или търсите по-високи заплати? Помислете, какви хоризонти могат да се отворят пред вас, ако в момента отворите учебника по английски и научите първата дума. Гледате ли мързеливо сутрин, вместо да мислите за джогинг? А какво да кажете за късите шорти или миниатюри поли, които подчертават финото ви тяло? Визуализирайте своите желания!

Увеличете обичайната рамка на комфорт!

В началото това ще много трудно. Това е като тренировката във фитнес залата. След първата сесия цялото тяло е ужасно болезнено, желанието да се върнете в залата изчезва, но след това тялото се адаптира, промените във фигурата и гордостта стават все по-очевидни. Започнете тренировка на мозъка, както се прави с мускулите.

Разширете границите на комфорта!