Затруднено дишане

Затруднено дишане – какви са симптомите и какви болести могат да се крият

Всеки се задъхва, след джогинг, при носене на тежък товар или след изкачване на повече от 5 етажа стълби, но дали това е признак на затруднено дишане?

… Дали при хрема или в други ситуации, на лице е задух, колко често се проявява и за какво говори?! Предлагаме ви да научите сега…

Някои от случаите са обичайни, но някои не. В случай, че често не ви достига въздух, много вероятно е да имате друг здравословен проблем, за които ни най-малко подозирате.
Ето и една част от честите причинители и провокатори на задъхване:

  • Психогонен задух, Невроза:

Какво се случва – по време на стрес и периодично, човек може да има усещания, че не му достига въздух. Често, самият пациент започва учестени дишания, смятайки, че се задушава, а повърхностното приемане на кислород се равнява на 50-70 вдишвания и издишвания за една минута. В някои случай, подобно поведение се получава, след черепно-мозъчна контузия или при междуребрена невралгия.

Какво трябва да направим – важна е консултацията с психолог. По време на пристъп трябва да се забавят вдишванията и издишванията, като се насочи вниманието към задържане на дъха или бавно дишане. По предписание на лекар могат да се приемат и успокоителни средства.

  • Бронхиална астма:

Какво се случва – затруднено дишане с кратки вдишвания, тежки и свирещи издишвания са характерни в този случай. По време на вдишване, човек засяга мускулите на раменния пояс, корема и гърба, а към това се добавя и слузеста кашлица.

Какво трябва да направим – налага се консултация с пулмолог и алерголог имунолог. Първото медицинско лице установява, какво е дишането, а вторият диагностицира, дали не става дума за алергия към студен въздух или други провокатори за затрудненото дишане и кашлицата.

  • Пневмония:

Какво се случва – случва се след скорошно прекарана вирусна инфекция, грип и когато човек не се е доизлекувал напълно. Затрудненото дишане може да се увеличи при ходене, а телесната температура е сигурен признак за това, че нещо не е наред, дори след отшумяване на симптомите на настинка или грип. Цялостна отпадналост в тялото, бърза умора, бола в гърдите са останалите придружаващи симптоми.

Какво трябва да направим – важна е консултацията с лекар, пулмолог, рентген на бели дробове, изследвания на кръвта. Последните са показател и за други заболявания, каквото е  астмата. Тук може да видите тези: 10 метода за облекчаване на астма

  • Стенокардия:

Какво се случва – дишането е учестено и значително затруднено, а това се наблюдава дори при минимални физически усилия. По време на разговор, хранене, ходене дишането може също да се затрудни. При зачестяване на пристъпите се усилва и болката в гърдите, усеща се чувство на затягане в гърлото.

Какво трябва да направим – спешна консултация с кардиолог и направата на стенокардия са жизненоважни. Пристъпите могат да бъдат много опасни. Лекарят назначава ЕКГ, рентгенова снимка на целия гръден кош и кръвни изследвания. Когато симптомите са остри помагат и специални препарати, които даряват нужното спокойствие.

  • Плеврит:

Какво се случва – рязка болка при вдишване и издишване, суха кашлица са в основата за затруднено дишане. Такова, често е повърхностно, а усещането за недостиг на въздух присъства почти постоянно. Често се покачва и телесната температура.

Какво трябва да направим – нужна е рентгенография на гръдния кош, общи изследвания и анализ, за уточняване на причините за плеврит. Често такъв е провокиран от остра вирусна инфекция.

  • Сърдечна недостатъчност:

Какво се случва – вдишването е затруднено, а недостигът на кислород се появява след физическо натоварване и всеки път. Често могат да се доловят хрипове и усещане за болка в гърдите. Крайниците почти постоянно са студени, а причина за това е слабата дейност на сърцето, което трудно или почти невъзможно се справя с всяко усилие. Кръвоносните съдове на белите дробове се насищат бавно и трудно, а това предизвиква и затрудненията в поемането на въздух.

Какво трябва да направим – от изключително значение е навременната консултация с лекар, кардиолог, ЕКГ. В повечето случай се назначава лечение. Стресът и напрежението са основни причинители и справянето с тях може значително да подобри положението. Приемът на риба, морски деликатеси, свежи плодове и зеленчуци спомагат за намаляване на симптомите.