12 начина да ползвате конец за зъби – не по предназначение

Щом стане дума за конец за зъби, първата асоциация, която изниква е восъчна нишка. Такава най-често е предназначена за почистване на трудно достъпните места по зъбите, а така могат да бъдат намерени и много други и приложения в домакинството.

Ето и една част от хитринките, с които може да ползвате конец за зъби, приложимо в други цели:

За разрязване на сладкиш – колкото и да не сте си представяли, конецът за зъби е незаменимо средство за рязане на сладкиши, пасти, торти, желета. С негова помощ може да разрежете фино и без да нанасяте щети върху парчето, за разлика от употребата на нож.

За рязане на меки сирена – конецът създаден като уред за зъбна хигиена няма конкурент сред ножовете. В случай, че искате да отрежете идеално парче меко сирене, то сега е момента.

Вместо шпатула – ако и на вас се в случвало не един път на тавата да залепне печенето, то шпатулата невинаги е най-доброто решение. Много пъти се оказва, че тестените изделия могат да се отделят от повърхността единствено с нещо толкова фино и деликатно, каквото е конецът за зъби.

За завързване на птици при печене – използвайте конец за зъби, който не е с восъчно покритие, за да стегнете с негова помощ краката на пилета, да зашиете пълнената пуйка или да оформите красиви пилешки вретена. По този начин няма да се изсипе плънката от тях докато се пекат.

За зашиване на копчета – предвид, че е здрав, тънък и не промокаем, конецът за зъби е идеален за зашиване на копчета по дрехи, анцузи и дъждобрани, предназначени за дъждовно време.

За бродерии – когато по конецът за зъби липсва восък може да го използвате като конец за бродерии по различни тъкани.

За прибиране на косата – в случай, че няма, с какво да приберете косата, която пречи или сте на полеви условия, то конецът за зъби може да свърши чудесна работа.

Като връзка за обувки – може да използвате конеца за почистване и ако връзката на кеца или маратонката се закъса, а под ръка не разполагате с друга, резервна.

За направа на бижута – здравината на конеца за зъби и тънкият му вид, го правят идеален за нанизване на мъниста, гердани, гривни.

За сваляне на пръстени – ако и на вас се е налагало „да за глави пръст в някой пръстен“, то опитайте да махнете с намотаване на восъчен конец за зъби от вътрешната страна на пръстена. След като сте намотали достатъчно, само плъзнете конеца напред, като поднесете пръстена.

За закачване на картини – здравината на конеца за почистване на зъби го прави идеален за забиване на гвоздей, поставяне на картини в рамки, фотографии и т.н.

За почистване на мебели – за целта използвайте зъбния конец, за да отстраните мръсотията от недостижими процепи и места, на които не достигате по никакъв друг начин.

Още няколко домакински хитринки – Знаете ли, че прозорците може да излъскате с водка. Да, точно така, правилно сте разбрали. С помощта на алкохолната напитка може да отстраните почти всяко едно замърсяване. За целта измийте стъклата с топла вода, а когато позасъхнат добавете вода и водка.

С помощта на гъба, напоена с оцет може да премахнете лесно петна от варовик по крановете в баня и мокри помещения. Големите натрупвания се отстраняват, ако оцетът се остави да престои по алуминиеви и метални повърхности поне 10 часа.