Хипогликемична криза – какво трябва да знаем

Навярно и вие сте чували или изпитали внезапни промени в организма, за които често се споменава общото наименование хипогликемичен пристъп?! Не сте напълно наясно с медицинската му обосновка и най-малко как трябва да се реагира в подобна ситуация. Ето, какво казва медицината при диагноза Хипогликемична криза:

  • Какво представлява Хипогликемична криза – пребледняване от веднъж, усещане за внезапна отпадналост, омекване на каката. Всичко това са част от общите симптоми, които сполетяват най-често представителките на нежния пол. Всяка трета жена е имала подобни усещания, а за справяне с тях, специалистите дават и някои насоки.
  • Как да реагираме при Хипогликемична криза – гладуване, излагане на резки диети, стрес, напрежение, активност и много физически натоварвания, прием на лекарства. Всичко това може да отключи Хипогликемична криза. Причините могат да са повече от споменатите, но тези са сред водещите при пациентите оплакващи се и диагностицирани с подобно неразположение. Истината е, че дискомфорта, за който говорим се отключва недостига на захар в кръвта. Препоръчва се веднага да се хапне малко захар, за да не се стигне до припадък. Възвръщането на силите може да се получи бързо и след прием на плодов фреш, газирана напитка, парче шоколад, бучка захар или друг сладък десерт. Дори няколко бисквити под ръка няма да са излишни за справяне с по нататъшни усложнения. В случай, че и това не помогне, трябва да се потърси спешна помощ.
  • Почивката помага ли при Хипогликемична криза – след приема на малка порция захар се налага леко отпускане и малко почивка, за пълното възстановяване на жизнените сили. За кратко пострадалият от Хипогликемична криза, трябва да остане в покой. Сядане или полягане е добър вариант за избягване на евентуален припадък. Това ще допринесе за бързо връщане на силите и избягване на световъртежите. Трябва и много да се внимава. Често може да бъде допусната грешка, ако веднага след пристъпа се действа активно или рязко. Особено тежко може да стане положението, ако кризата е отключена именно в резултат на физическо натоварване. За да се избегнат чести и бъдещи хипогликемични кризи активността и физическите дейности не бива да се изключват от ежедневието. Именно застрашените от тях хора, са склонни да се подадат в по-усиленият им прогрес, ако дълго не се движат и натоварват. С движението се подобряват функциите на хормоните, които контролират кортизон, гликимия, инсулин в кръвта.
  • Стресът враг номер едно и за Хипогликемична криза – специалистите препоръчват по време на криза човек да се възползва, за да намери време за почивка. Въпреки, че почивката може да трае само няколко минути, това време е напълно достатъчно за справяне с главният провокатор стреса. Това обяснява и защо Хипогликемичната криза е все по-рядко наблюдавано явление по време на отпуска или уикенд. Причината е стресът, който забавя работата на червата, от там повишава отделянето на инсулин от панкреаса. В този случай, количеството на захар в кръвта се понижава, а това е предпоставка за появата на криза. Каквито и да са причините за поява на гликемична криза може да се практикуват и лесни упражнения за дълбоко вдишване и издишване със затворени очи и в пълен релакс. При наличие на тревоги и проблемна обремененост, специалистите препоръчват и отърсване от всички лоши мисли.
  • Болест ли е Хипогликемична криза – криза хипогликемична е най-често явление при жените, а веднага след приема на сладко изчезва. Това състояние не е приемано за болест от медицината. Неразположението, което провокира кризата не крие рискове за здравето, а единствения риск е по време на припадане, да не се получи травма, удар или навяхване. Ако кризите зачестят, трябва да се потърси лекарско решение. Такива сигнали може да говорят за непоносимост към глюкоза, заболявания на панкреаса и други. Лекарства като инсулин и бетаблокери могат да се справят с проблема. Задължителна е консултацията с лекар във всеки индивидуален случай.