Забележителности в Хасково

Хасково

Забележителности в Хасково

Всеки може да се потопи в приказната атмосфера, която е приготвил Родопския край и конкретмо гра Хасково. На това място с пълна сила може и да се усети красотата на природата, здравословният въздух и гостоприемството при посещения на селца и градове.

Предлагаме ви, разходка из Хасково и региона, които да допринесат туризма и почивката. Нека някои ден и на живо да бъдете там, за да зърнете всички тези чудни и омайни красоти:

Хасковски околности

Общината се разпростира на територия от 70 кв.км. и към нея са включени общо 36 села и град Хасково. Местонахождението й е точно в центъра на Южна България и е като кръстопът за Европа, Среден Изток и Близкия Изток. В миналото тези земи са били център за множество култури.

Хасково е град, вписан в книгата на „Гинес“, със своята Богородица.

На това място е издигната най-високата за целия свят статуя на Божията Майка с Младенеца. Статуята е построена през 2003 г, а малко след това е вписана в книгата за световен рекорд. Тази впечатляваща и величествена статуя е и един от 100-те национални обекта на страната. На височина достига 32,8 м., а количеството на материали вмъкнати за създаването й се равнява на 100 тона. В началото на монумента има параклис „Рождество Богородично“.

Недалеч от статуята на Дева Мария се намира живописен парк „Ямча“, а в него има изящна камбанария, достигаща 30 м. височина. Под купола на камбанарията се разполагат общо 8 камбани, а когато забият медния звън се носи навред по Родопската шир. От върха на камбанарията се открива омайна гледка.

Музей „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ отваря врати през 2009 г. Принос за това има японския принц Акишино. За да бъде издигнат страната ни получава от Япония 3 млн. долара, а в музеят се разполага копие на Александровската гробница. Измежду експонатите на музея могат да се разгледат златни апликации в 98 броя, които датират от 4500 г. по. Христа. Това е и най-старото злато на света.

Интерес в музея на Хасково буди и графита, създаващ усещане за надраскана мазилка. Той съществува от 2006 г, а размерите му достигат 12 см. По него видно личат букви и надписи с профил на мъж. Според специалистите този надпис е подписа на автора на картината.

Вижте и: Къде се намира най-голямата пещера в света.