Омайни съкровища от Тракия

Омайни съкровища от Тракия

Омайни съкровища от Тракия

Който не е бил в Тракия и на място като Тракийския край може само да съжали. Това, което се разгръща с едно посещение е повече и по-ценно, дори от съкровищницата на региона.

Предлагаме ви една виртуална разходка из Тракия, която започва с:

Александрова гробница

На това място се намират множество тракийски стенописи и първият графит. Такива неща има само на две места из България. В Казанлъшка съкровищницата е открита през 2000 г. до село Александрово и само на 21 км. от Хасковска област. Откритието е дело на археолог Георги Китов.

Александровска гробница съществува от IV в. пр. Хр. и е била не само гробница, но и храм и мавзолей. Входът на това място се разполага на 2,20 м височина, а постепенно се снишава, за да се помести в кръгла камера. В дъното се намира смъртоносното ложе. Всичко е добре запазено, а на това място има бойни, ловни и обредни предмети и оръдия.

От 2011 г. Александровска съкровищница е част от 100-те обекта с национално и туристическо значение за страната. Очаква се и включването като наследство на ЮНЕСКО.

Още от богатствата на Тракия

Узунджовски храм

Храмът „Успение Богородично“ се слави навред с най-голямата църква в селски стил за страната ни. Той се разполага на 11 км. в Хасково и с. Узунджуво. Той е паметник с културно значение. Издигнат е през 1593 г и по времето на Османската империя е унищожен. На негово място е построена джамия, наподобяваща крепост, чийто вход се пази и днес, известен е и като керван сарай.

В началото на XX в. Турция връща правото на собственост на България и джамията се преустановява отново в църква. В 2007 г. е възстановен изцяло. Докато трае реставрацията на храма са открити два надписа на арабски. По прозорците има витражи и частици изобразяващи Божията Майка.

Стамболово

Ако трябва да се кажат две-три думи за това място, то те биха се свели до – „богато биоразнообразие и тракийски светилища“. Недалеч от с. Долна Черковица и до местността Кован се намира една голяма котловина и Източни Родопи. На това място отвесните скали са изсечени и преминават в 100 ниши с трапецовидни форми.

Наред с нишите има и скален масив и пещерна гробница. Това място граничи с област Хасково и Кърджали. Разполага се само на 25 км. от Хасково и към него се поместват 26 селца.

Биоразнообразието на това място е огромно, растителността живописна, а животинския и птичи свят необятен. Тук могат да се видят пясъчна боа, прилепи, лалугери, сухоземни костенурки и всички те от много световно застрашени видове.

Регионът е и убежище за грабливи птици. Тук единствено на територията на страната се подвизава най-голямата хищна птица – лешояд. От видовете има египетски, черен и белоглав.

Местността Хамбар кая

Намира се до село Пчелари, където се виждат останки от 6 гробници. Всички те са разположени в горски масив и скрити зад каменни плочи. За най-живописна е смятана тази в Кара ин, местност в околността. Над входа й се е образувал навес, наподобяващ арка.

Ако планирате почивка през уикенда, не забравяйте да прочетете тази статия. В нея ще откриете много полезни съвети, относно организацията.