Къде се намира най-голямата пещера в света

най-популярни пещери в света

Човечеството успешно завладяло въздушния елемент, доближава се до дълбините на морето, но все още слабо си представя какво се случва под земята.

Ето защо такъв интерес трябва да е насочен към многото пещери – подземни дворци, създадени от самата природа.

Знаете ли къде се намира най-голямата пещера в света?

пещери

Не толкова отдавна, през 2009 г. най-голямата пещера в света е добавена в националния резерват на Виетнам Фонгния-Кебанг, наречена „Hang Shon Dong“. Преведено от виетнамски, името звучи като „пещерата на планинската река“.

Изгубени в джунглата

Пещерата на Шон Донг е разгледана за първи път от британски спелеолози. Още в първите стъпки на подземния дворец учените имали истинско спелеологическо усещане. Размерите на вътрешните части били невероятно огромни: отделните зали надвишавали 200 метра височина, а дължината на цялата пещера все още не е известна.

В продължение на много години, Шон Донг остава в сърцето на резервата, сред буйната тропическа зеленина.

В сравнение с мащаба на вътрешните кухини, входът на най-голямата пещера в света изглежда доста скромен: височината на арката е около 10 метра, а широчината е малко над 30 метра. Директно на входа има подземна река с удивително чиста вода, която изглежда зелена, покрита с мокет от водорасли. Потокът на подземната река е много бърз, а шумът, който водата предизвиква по стените се чува дори отвън. Може би затова местните хора се страхуват да влязат вътре.

Първото изследване, проведено за четири дни, показа, че размерите на пещерата Shon Dong са много големи. Тя е най-малко пет пъти по-голяма от пещерата Phong Nga, която дотогава е смятана за най-голямата във Виетнам. Трапето се издига толкова високо, че в подземните зали може да летите с балон или самолет. Според приблизителните оценки височината на тавана достига или надвишава 200 метра, а дължината на изследваната част е приблизително 6,5 километра.

Уникалната екосистема на пещера Шон Донг

През следващите години Шон Донг се превръща в горещо място за учените и туристите. Първо, привлича с уникален микроклимат и екосистема, развила се през последните хилядолетия. Последните искат да видят най-красивите подземни зали, чието великолепие зашеметява всяко въображение.

В някои части на подземния лабиринт, истинската джунгла расте и дори се образуват под тавана. Поточната река издълбала в скалите прави невероятни модели, които понякога изглежда сякаш създадени от ръката на художник.

В джунглата, скрито сред каменните стени, се открива голямо езеро, животът кипи в зеленото легло. Много живи същества са намерили подслон, от насекоми до птици, змии, гризачи и дори маймуни. Светлината идва от някои арки, водата тече по подземната река. Уникалното място, днес известно като най-голямата пещера в света е изгубено в подножието на царството, за да се превърне в наши дни в обект на внимателно изучаване от биолозите.

Произходът на пещерата Шон Донг

Според предположенията на спелеолозите най-голямата пещера в света Шон Донг се е образувала, преди около 2,5 милиона години. Натрупаните в кухините на варовити води, търсели изход, прониквайки през най-малките пукнатини. Неуморимата работа на водата за толкова дълго време позволила на това място да се преобрази в красив замък със зали от мек варовик.

Срутването на скалата на някои места е изградило естествени „прозорци“, през които влизат светлина и топлина, проникват и семена от растения, насекоми и други живи съществуват, оформяйки истинска джунгла.

Постепенно в подземните зали се появи този невероятно красив, удивителен и оригинален свят. Днес той възхищава всеки, който има достатъчно късмет, за да го види.