Всичко за болестта хипертония

кръвно налягане

Всички сме чували за хипертония или високо кръвно налягане!

Чуваме и все повече да се говори за хипертония и хипертоничните заболявания, както и опасностите, които крият. Едни я определят като тихата болест, а други я поставят в графата с най-коварните заболявания на века. Каква е истината около високото кръвно налягане и как да си настроим часовник, за да се предпазим максимално от риска? Предлагаме да научите сега.

Що е то хипертония

Хипертонията, като най-разпространена болест по света – от световни статистики става известно, че 25% от хората по света страдат от високо кръвно налягане. Заболяването протича в резултат на прекалено голям натиск над стените на кръвоносните съдове. За хипертоник се определят лицата, които имат кръвно налягане по-високо от 140/90, измерено в продължение на дълъг период.

Що е то високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане се появява с и без симптоми – това заболяване е опасно, защото може да протича години наред без видими симптоми. Някои от забележимите белези са ранно главоболие сутрин на ставане, шум в ушите, зрителни смущения и други.

Хипертонията е наследствено заболяване

Децата на хипертоници носят двойно по-голям риск от заболяването. Освен наследствеността има редица други фактори, които оказват силно влияние и носят риска на заболяването. Те са – проблеми с бъбреците, щитовидната жлеза, заседнал начин на живот, сънна апнея, свръх тегло, прекалена употреба на сол, алкохол, тютюн и големият стрес, на който всеки втори е подложен.

Хипертония лечение

Добрата хигиена на живот е най-добрата профилактика за предпазване от тихата болест. Правилният начин на хранене, приемът на много течности, намаляване на алкохола и повече движения са в основата на правилната профилактика.

Лечение на високо кръвно

Съществуват 8 типа лекарства, срещу хипертония. Те имат различни действия, а някои от тях могат и да се комбинират. Помагат и множество билки при високо кръвно. Консултацията с лекар е задължителна.

Високо кръвно диета

Доказано е от медицината, че хората страдащи от високо кръвно могат да подпомогнат оздравителния процес с диета.

Важно е да се помни, че диета при високо кръвно, трябва да е назначена само от специалист. Последният ще наблюдава стриктно целия възстановителен и оздравителен процес.

Хипертония при жените

Според най-нови проучвания се оказва, че между 50 и 60 годишна възраст жените са най-застрашени от това заболяване. След тези години всяка втора жена носи риска от високо кръвно налягане.

Статистики и факти за хипертонията

Стряскащи са и цифрите, които показват, че границата на заболели от хипертония хора спада все по-рязко.

Днес има много хора между 30 и 40 години, които трайно страдат от заболяването на сърцето. Още в бременността 15% от жените са подложени на риск от заболяването, а след раждането, кръвното налягане се нормализира. При тези жени риска се увеличава с напредване във възрастта.

Добре е и да се знае, че приемът на противозачатъчни медикаменти увеличава риска от високи стойности на кръвното налягане.

Научете повече по темата превенция срещу предсърдно мъждене.