Какво не знаем за атеросклерозата

атеросклерозата

Сърдечно-съдовите заболявания, каквито са атеросклерозата, инсулт и инфаркт са водеща причина за смъртността в цяла Европа. Те са индикатор за нарастване процента на инвалидност и множество разходи, около здравеопазването.

Какво не знаем за атеросклерозата

Атеросклерозата в главна причина за възникване на инсулт и инфаркт. Мозъкът и сърцето са най-важните органи на човека. Те се състоят от множество кръвоносни съдове. За да работят нормално, до тях трябва правилно да протичат нужните количества на кислород.

Атеросклерозата е болест, която води до сътресения на кръвоносните съдове и тяхното втвърдяване. По артериите се отлагат вещества, каквито са лошият холестерол и мазнините. В по-големи количества те увреждат артериалните стени, спират притока на кръв до сърцето или мозъка и така се стига до инфаркт или инсулт.

Атеросклерозата се проявява в продължение на множество години, а симптомите й са забележими, едва, когато е в напреднал стадии.

Холестеролът – тихата болест

Съществуват два вида холестерол – лош и добър. Лошият холестерол, известен и като LDL, представлява мастни отлагания по стените на артериите, известни като палки. Той доставя около 75% на нивата холестерол в кръвта до всяка клетка на тялото. В резултат на окисление в клетките, „лошия“ холестерол увеличава стените на артериалните съдове и води до възпалителни процеси, каквато е и атеросклерозата.

„Добрият“ холестерол, познат под медицинското HDL намалява риска от атеросклероза, действа противовъзпалително и спомага за пренасяне на холестерола по обратен път към черния дроб. Колкото неговите нива са по-високи, толкова рискът от сърдечно-съдови заболявания е понижен. За жените нормалните норми са >1,2 mmol, а при мъжете >1,0 mmol.

Специалистите казват, че никой човек не е защитен от сърдечно-съдов инцидент, а за да бъдат сведени до минимум рисковете, трябва да се намалят нивата на „лош“ холестерол и да се покачат нивата на „добър“ холестерол.

Как да се предпазим от проблеми на сърцето:

Добре е всеки човек да има лична хигиена и тя тук се свежда до редовни прегледи и посещения при лекаря. Докторът е този, който има образование, познания, опит и може да диагностицира най-точно проблема. Той назначава и правилната форма на лечение.

Всеки човек има моралната отговорност да се грижи за здравето си.

От значение е правилната и навременна консултация с лекар при съмнения за проблеми със сърцето и сърдечно-съдвата система.

Всеизвестно е, че врагове номер едно в класацията са цигарите, алкохола и липсата на правилна хигиена за здравето. Нередовният прием на лекарства също оказва негативно влияние.

В случай, на притеснения, оплаквания, непознати симптоми, винаги трябва да се направи консултация с лекар.

Ето и някои рискови фактори, провокиращи болести по кръвоносната система!

Диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и други рискови предпоставки за сърцето могат да утежнят ситуацията. Не се колебайте да потърсите медицинска помощ.