12 здравословни навици за по-добър живот

здравословни

Що са те здравословни навици? Как някакви си здравословни навици могат да направят живота ни по-добър? Нека ви разкажем…

Много хора се страхуват от рязка промяна в начина на живот. Било то смяна на жилището, местонахождението, работата или други. Когато стане дума за навиците на живот нещата, сякаш излизат извън контрол.

Съвсем не е задължително здравословните навици да се превръщат в досада, баналност, бреме. Възможно е лесно и приятно да се придържаме към тях и те да станат част от ежедневието ни, като невидими гости. При това да доставят наслада и да ни карат да се чувстваме пълноценни.

Предлагаме ви 12 лесни и ефективни решения да превърнете начина си на живот в хармонична и здравословна привичка.

12 здравословни навици за по-добър живот!

 1. Обещанието за прием на здравословни храни – приемът на много плодове и зеленчуци, консумацията на протеини и минерали, доставят нужното на организма ни, за да живеем и да се чувстваме пълноценни. Изследвания показват, че в плод нар и чай от шипки има големи количества на микроелементи, които стопират производството на карцином на простата, развитие на рак на кожата и болестта на Алцхаймер. Кивито например е богато на витамин С и Е, фибри и антиоксиданти. За свежа кожа помагат броколите, а за предпазване от мозъчен удар боровинки. Изследвания показват, че хората, които консумират шоколад в умерени дози, но редовно се предпазват от много болести и живеят по-дълго от тези, които приемат други захари. Шоколадът съдържа вещество, което спомага разграждане и отлагане на мазнини в кръвоносните съдове, а това брани тялото от рак, инсулт, инфаркт и депресии. Последното е и заради високите нива ендорфин, хормон на щастието, които се увеличават в резултат на какаото. Риба, месо, яйца доставят най-големи количества на протеини в организма. С приема на сок от един лимон дневно си набавяме нужният витамин С за укрепване на имунитета и заздравяване на раните, а витамин А се съдържа в спанак, боб, моркови и подсилва зрението.
 2. Спиране на пушенето – само два дни след отказване на цигарите усещанията за обоняние и вкус се възстановяват. Наред с това трябва да се замислим колко пари харчим и как съсипват зъбите ни цигарите. Те влияят пагубно над целия организъм.
 3. Значимостта на течностите – приемът на вода на малки порции през целия ден допринася за подсилване на организма, подобряване мозъчната дейност, справяне с проблеми в бъбреците, червата, пикочния мехур, предотвратява кариеси, отмива киселините в устата. Това е един от многото ни здравословни навици, които просто трябва да си наложите!
 4. Посещенията на стоматолог – редовните посещения при зъболекар могат да спестя куп здравословни проблеми, включително и на сърцето, четката за зъби се сменя един път на 2-3 месеца. Зъбите се мият след всяко хранене или се взема дъвка без захар, а венците се поддържат с чай от мента или джоджен.
 5. Закуската сутрин – сутрешната закуска подобрява метаболизма и дава продуктивност на организма. Пропусната закуска увеличава апетита за обяд и подтиква организма да приеме двойно повече храна.
 6. Стресът – физическа дейност и хобита помагат за по-лесно справяне със стреса и проблемите. Последните две винаги ги има, но важното е да се научим да ги приемаме и да се справяме с тях спокойно.
 7. Спортът – за най-подходящо време за спорт, специалистите посочват сутрешните часове. Тогава организма е възстановен от съня и прелива от енергия, хормоните работят на пълни обороти. Един час преди тренировка се препоръчва чаша кафе, с цел изгаряне на повече мазнини. Приемът на един банан доставя нужната енергия за целият процес на тренировки. След спорт се ядат ядки и пилешко месо за възстановяване на изразходените протеини и въглехидрати. Изследванията показват, че хората, които спортуват 3 пъти седмично и имат изградени здравословни навици са с 40% по-защитени от сърдечни заболявания, сравнени с не спортуващите.
 8. Качеството на пълноценния сън – изследвания показват, че умереният сън подсилва имунитета, а хора, които спят 7 часа на денонощие живеят повече от тези, които спят 8 и повече часове. Така, че нито прекалявайте, нито се лишавайте от качествения и здрав сън.
 9. Позитивната нагласа – превърнете положителното мислене в навик. Най-нови изследвания сочат, че хората, които мислят позитивно, живеят 12 години повече от песимистите.
 10. Наслада, сред природата – тя помага за справяне със стреса, преодоляване на натоварването от съвременните технологии и възобновяване на жизнените сили. Разходка за 15 минути из парка или поне стоене на балкона и взиране в далечните зелени поля и градинки може да помогне.здравословни
 11. Грижа за тялото – изграждане на определени ритуали може да достави голяма наслада за душата и тялото. Така например ароматна вана, топъл душ, масаж с етерични масла, маска на лицето и косата, могат да презаредят организма и да доставят спокойствие преди лягане.
 12. Без късни лягания – към списъка ни със здравословни навици ще отнесм и съня. Колкото и да си обещавате да легнете рано, все не се получава. Най-лошо става, когато въпреки всичко лягате на време, но 3-4 часа се въртите неспокойно в леглото и ефекта на сутринта е същия. Спрете с храненията вечер късно. Така затруднявате стомаха и в опита да смели храната, той не ви дава спокойствие на съня. Пийте вода, мляко, чай от мента или сок от ябълки преди сън.