Витамин С – превенцията срещу болестите

Известен като мощен имуностимулант и витамин за разкрасяване, витамин C покачва устойчивостта на организма и е отличен защитник в борбата с инфекциите, спира състаряването на кожата.

Как действа витамин С:

Този витамин е най-популярният от всички витамини, а това го отрежда в редичката и на най-търсен. Не се натрупва в организма и е мощен антиоксидант. Витамин С, предотвратява образуването на свободни радикали, които са водещи виновници за стареенето на кожата, бори се успешно с много болести. Витамин С  в комбинация с колаген спомага заздравяването на кожата и се съчетава успешно с други важни елементи в организма, допринасяйки тонус и жизненост.

Къде се среща витамин С:

Плодовете и зеленчуците са най-големи източници на витамин С. Природата е допринесла за това, че през всеки сезон да има продукт, който да ни дава нужната доза витамин С.

В 100 гр. червена чушка се съдържат 139 мг. Витамин С. Най-големи находища от витамина има в плодовете и зеленчуците, като привилегията се пада на цитрусите. Само в 100 гр. лимон се съдържат 77 мг. Витамини, а в 100 гр. зеле цели 105 мг. Съдържанието на този витамин в плодове и зеленчуци зависи от условията, при които се отглеждат и съхраняват.

За приготвяне на продукти богати на витамин С се препоръчва парата. Витаминът се разтваря във вода, а в комбинация със сода бикарбонат се унищожава.

За да бъде съхранен правилно витаминът не бива да задържаме плодове и зеленчуци прекалено дълго в хладилника. Той е термочувствителен и нестабилен. Може да се консумира в сурови продукти, варени или печени. По този начин се съхранява най-дълго.

Какви дози са нужни от витамин С:

Пушачи, възрастни хора, лица изложени на стрес и замърсена среда, трябва да приемат двойно по-големи количества от витамин С. За мъже препоръчителната доза е 90 мг на ден, а за жени 75 мг. Пушачите трябва да консумират с още 35 мг. повече

Какви са ползите от витамин С:

Витамин С, премахва умора, липса на апетит, стабилизира организма към инфекции.

Симптоми на липса на витамин С:

Кървенето на венците е сигурен знак, че в организма и кръвта липсва витаминът. Най-голямо съдържание от него има в спанака и зелето, затова и те се препоръчват през всеки сезон. Храните с ниско съдържание на витамин С в миналото са били причина за скорбут, а в миналото от него страдали моряци и бедняци. Днес опасност за скорбут почти не съществува и въпреки това е желателно витамин С да бъде приеман под всякаква форма.

Научете за още „4 въпроса около витамин С