4 въпроса около Витамин С

Витамин С

L-аскорбинова киселина, популярна като витамин С е така важна за обмяната на вещества в тялото. Тя служи като главен имуностимулант и приема и ежедневно е не просто необходим, а задължителен.

Витамин С се съдържа основно в зрели плодове и зеленчуци. До тук добре, това го знае всяко дете. Съществуват обаче още 100 тайни, които крие витамина, а какво знаем и не за него ще научим в идните редове:

Колко витамин С е нужен на тялото ми?

Приемът на витамин ц за тийнейджъри и възрастни трябва да е равен на 100 мг. При хора в третата възраст, при спортисти, при пушачи, приемът трябва да е в по-големи количества, а именно 150 г.

Бременни жени трябва да приемат 110 гр. от него. За лицата работещи под голямо напрежение, за претърпелите силни стресови ситуации С витамин, трябва да се приема в по-големи количества. Това се отнася и за страдащите със стомашни и чревни заболявания.

Установено е, че консумация от 5 зеленчука и плода на ден в свеж вид доставя нужната доза на тялото ни. В противен случай, трябва да вземаме хранителна добавка витамин c.

Витамин Ц помага при:

Настинките и инфекциите се оказват безпомощни пред силата на витамин С. Той намалява симптомите и помага по-скорошното оздравяване, но в никакъв случаи не лекува напълно и самостоятелно.

Витамин С спомага скорошно заздравяване на рани!

Магическата сила на тази добавка в храната, спомага защитата, срещу рак на стомаха и заболявания на сърцето. Витаминът възпрепятства образуване на нитрозамини, които са основни причинители на рак в стомаха.

Витамин С унищожава свободни радикали в организма!

Последните са причинители за атеросклероза и множество сърдечно-съдови заболявания.

Вреди ли vitamin С:

L-аскорбинова киселина не води до пристрастяване и не може да се предозира, защото тя е единствения витамин, който бива изхвърлян от организма при прекомерно количество;

Ако се приема повече от две години, без прекъсване, витаминът е способен да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

Липса на витамина:

Когато е на лице дефицит на L-аскорбинова киселина, тялото усеща отпадналост, венците кървят, а организмът е предразположен към инфекции.

Следва продължение към „Витамин С – превенция срещу болестите