Цената на женската красота

Женската красота векове наред е муза за писатели, художници, поети, психолози, философи. За разлика от древните разбирания за естествена красота, днес понятието се размива и в него трайно се настанява естетичната хирургия.

Много хора днес разбират красотата като понятие за външно излъчване и напълно забравят за душевната красота, която се крие у всеки.

Съществуват много потресаващи факти, които разкриват нетрадиционни и често потресаващи факти, за това, на какво са способни мъже и жени в наши дни, за да постигнат модела за красота, според наложилите се тенденции.

И колкото и странно да звучи дори в приказките от миналото се е разказвало за самонаказване на жени да достигнат до така жадуваната красота. Пример за това са:

…сестрите на „Пепеляшка“, които положили неимоверни усилия, за да натъпчат краката си в малката пантофка.

Показател за това са корсетите, с които дамите на положение пристягали талията, за да изглеждат по-вталени.

Днес тази стратегия е заменена с хирургическата намеса, където биват отстранявани най-долният ред ребра. Пример за това е използването на всякакви резки препарати (като белина и други), с които

…аристократките избелвали кожата си, за да изглеждат по-нежни, но уви причинявали и множество рани на телата си.

Днес този примитивен метод е заменен от съвременни козметични средства.

Част от тези приказки и истории са се превърнали в реалност.

Инвазивните интервенции на естетичната хирургия се определят от психолози и психиатри като зависимост, пристрастяване. Наред с това в голям процент от случаите много дами са склонни да жертват личната си красота и да причинят редица здравословни проблеми на тялото и организма си.

Специалистите са на мнение, че границата на злоупотребяването по отношение на външния вид далеч задминава всякакви приемливи норми. Правят се сериозни естетични операции с такава лекота, сякаш става ума за посещение на фризьор или маникюрист.

Ужасяващи са статистиките, които сочат как все повече млади хора и такива, които не се нуждаят от отслабване се подлагат на операция, с цел застраховане срещу напълняване. В резултат стомахът бива изрязван, до степен, че не може да поеме и половин порция храна, а запълването му се измерва в лъжичка две храна.

Страшно звучи и как жени се подлагат на операция за изрязване на палците на краката, с цел да влязат в един номер обувки по-малко. Всички тези случаи водят до сериозни заплашващи здравето последици.

[bctt tweet=“И отново се връщаме на въпроса: „На какво сме способни в името на красотата“.“]

Не е ли днес размито понятието за женска красота и не заема ли прекалено много място суетата в живота ни.

Над тези въпроси трябва всеки човек да се замисли независимо дали е мъж или жена, тийнейджър или човек в средната възраст. И нека, преди да посегнем към здравето и целостта си в името на красотата да си припомним една мъдра реплика на Платон

„Красотата е проява на добрина“, тогава нека заложим на чувството си за хумор и оптимистичните мисли.