Подаръци и щедрост без граници

Подаръци и щедрост без граници

Харесвате ли да получавате подаръци или вие да изненадвате с такива?

Обичате ли да подарявате подаръци или харесвате вие да бъдете глезени с тях?!

Съществуват главно две групи хора. Едната от тях обича да прави подаръци на останалите, а другата обича винаги да е отрупвана с внимание, грижа и подаръци. Вие в коя категория спадате?!

Има много хора, които дават всичко от себе си и безвъзвратно се посвещават на останалите. Те неминуемо свикват с насладата да правят околните щастливи и когато самите те са център на внимание, отрупвани с комплименти, грижи, подаръци не само се чувстват нещастни, но и объркани.

И все пак добре е да дарявате щедрост, тя е хубаво качество, но не забравяйте за самите себе си.

Да даряваш или да получаваш?

Положителната среда е по средата. Някъде там между това да дадеш, но и да очакваш да получиш. Не се оставяйте в полето на една от двете крайности, още по-малко, че доведена до крайност щедростта говори за липса на самочувствие.

Всеки от нас, в даден етап от живота си среща хора, готови на всичко, едва ли не душата си да отдадат за околните. Дали става дума за подаръци за коледа и нова година, подарък за мъж, подарък за жена, рожден ден или друго, няма толкова голямо значение.

Хора, готови да вложат цялото си уважение, енергия, добрина за останалия свят и да доставят удоволствие на другите. Тази група хора се предвидливи и наблюдателни. Те са готови да всичко, за да направят услуга или да пред угодят и най-малките желания, било то за подарък или услуга. Това поведение може да говори много за самите тях.

Прекалената отдаденост, разкрива у тази група хора, че дълбоко в себе си крият страх от това да са отхвърлени. Такива хора, подсъзнателно са убедени, че може да не ги оценят, а раздаването им е ясно доказателство, че се стремят поне така да бъдат приети.

И при все това, има главно три момента, в които можем да се замислим над действията си. Тези, които проявяват прекалена щедрост биха помислили и за оригинални подаръци:

Подаръци в големи дози

Щедростта може да е прекалена, само тогава, когато усетим, че ставаме зависими от нея. Ако вие подарявате универсални подаръци, а останалите приемат без възражения и на вас това носи неописуема радост, то отговорете си:

Какво правите ако настъпи момент, в който нямате финансова или физическа възможност?!;

Щедрост, но без да пренебрегваме себе си

Когато даваме твърде много, например на децата, след време може да се кажем твърде уязвими именно от тях. Оставете децата сами да поискат помощта ви;

Прекалена щедрост, водеща до обсебване

Ако подаряването на подаръци към вас от близък човек ви кара да се чувствате неудобно и обсебени, то опитайте деликатно да сложите край. С чужд човек ще е много по-лесно. Там, тактично ще обясните, че не може да приемете подаръка, за да запазите добрите отношения.