Украса на облекла – истрията на копчето

копчето

Истрията на копчето

Стара легенда разказва, как се появило копчето по униформите. За целта Наполеон Бонапард повикал шивача си и му заръчал да зашие копчета на ръкавелите на всички военни униформи на войниците му. Идеята била да откаже от лошия навик, войниците да си бършат носовете с ръкавите.

Днес за историята на копчето рядко се говори. По-скоро названието бива асоциирано с копче на дистанционно или някоя съвременна техника.

Копчето за украса на дрехата

И за закопчаване е измислено преди повече от 4 хил. години. За най-старо копче се смята направено от раковина такова, което е открито в долината Инд, Пакистан. В древността копчета за облекла били правени от все възможни материали. Най-често се използвали дърво, кости на животни, мидени черупки, метал, рог и др.

В миналото голяма част от стойността на една дреха се падала именно на богато украсените и пищно изработени копчета. Във времето на златния век, имало десетки хиляди варианти на малки и по-големи копчета за дрехи. Те, днес няма къде да се видят другаде, освен в колекциите на запалени колекционери на копчета.

Смята се, че по времето на крал Луи XIV, голяма част от хазната била изразходена за направата на ръчно рисувани копчета. По гравюрите им били правени всякакви миниатюри, исторически събития, паметници и др.

Копчето  в епохата на Френската еволюция

То е смятано за символ на социално положение. Копчетата се правели от слонова кост, черупки на костенурки, перли, злато, скъпоценни камъни и др. Неслучайно църквата ги обвинила за „дяволски капани“.

Един от най-знаменитите колекционери на копчета е Франц Пайтлерл.

Той имал над 6 хил. вида. Колекцията му била изложена в музеи.

Занаят за направата на копче

Още по времето на Средновековието се организирали различни гилдии на майстори по изработка на копчета.

Няколко века по-късо англичани измислят нов похват и методи за полиране на стъкло и метали, които да имитират скъпоценни камъни. През втората половина на XVIII в. на мода идват и пет цвята в копчетата, появяват се керамични, перлени и неокласически мотиви. По онова време много голяма популярност набрали и копчета с форми на растения, насекоми и други животинки. По времето на кралица Виктория, известна като императрицата на Индия бил приет закон. В него се налагало траурното облекло да е отрупано с черни стъклени копчета.

Моделите на закопчаване са два мъжко и дамско закопчаване и те имат своето логично обяснение:

Мъжко закопчаване

Още в миналото мъжкият гардероб изобилствал с дрехи с копчета. Разполагане на копче от дясната страна било прието, защото повечето хора са десничари. Така мъжете се закопчавали по-лесно, а и сами се обличали.

Дамско закопчаване

За разлика от мъжете на положение, богатите и знатни дами имали прислужници. Така техните рокли и одежди се обшивали с копчета разположени в лявата страна.

Малкото, важно и богато украсено копче – било поставяно най-вече като украшение и се смятало за бижу. То се разполагало по ръкавели, а така се появил и класическият мъжки аксесоар.

Днес модните диктатори препоръчват „неутрални“ копчето

И така не липсват и такива, които изразяват индивидуалност. Тези копчета имат всестранни форми. Те могат да изобразяват всякакви животни, предмети, мотиви.

Бурната история на копчето

Отбелязва бум на пластмасовите версии през XX в. След Втората Световна война, когато недостигът на ресурси е най-осезаем. Тогава се налага и ципът, за който се смятало, че ще измести копчето от модния подиум.

Заслуга в историята на копчета по дрехите

Такава има и Коко Шанел, която връща модата на метални копчета по облеклата. Тя създава уникални и изискани изработки копчета, които завлядават света на модата.

Днес всеки бранд има своя марка копчета. Те са изписани с инициали или цялото наименование на марка. Така разпознаваме оригинала днес, а за това свидетели са компании като Diesel и Levis.

Днес ентусиасти и творци с креативен поглед над модата и творбите, създават впечатляващи произведения на изкуството от малкото копче за дреха. Така се придава още една потребителска стойност на това украшение за дрехи.

Научете и История на дантелата.