Как да избираме шапки

Какви шапки предпочитате?

Дали това да е шапката на Дейвид Бекъм, дали модата се запазва от времето на Одри Хепбърн или си падате по пилотски шапки от кожа. Любимите модели трикотажни шапки с плетеници, мотиви от Париж и времето на Тулуз Лотрек идват отново, за да разкрият непознатия свят на този аксесоар.

мода в шапките

Видове шапки:

  • Как да изберем шапка – една от най-хитовите шапки за сезона е тази на Дейвид Бекъм. Предимството тук е, че феновете му могат да изберат модела шапка в любимия си цвят.

Пилотски шапки – става дума за познатата кожена шапка, която пилотите на Първата Световна война и последователите им от Втората Световна война носели на самолетите си. Днес в градовете могат да се видят много млади момичета и момчета, които носят пилотски шапки.

каскет

Каскет – това е типичната мъжка шапка, която в последните години стана моден аксесоар и за жените. Каскетът се предлага в различни форми, цветове и материи. Той е израз за свободен стил.

летни шапки

Шапка –  федора и панама са тотален моден акцент, но не е за пренебрегване и каубойската шапка. С подходяща връхна дреха, винаги ще сте в крак с модата.

шапка Коко Шанел

Авторски шапки – помните ли стилът на Одри Хепбърн. Тази зима на модната сцена грандиозно се завърнаха минималистичните шапки ала Одри, придружени от ботуш с висок ток и червен руж в гримирането.

шапки от кожа, козина и пух

Шапка от стригана кожа – ако сте гледали реклама на парфюма на Кензо, представен от Палома Пикасо, то със сигурност сте видели този модел шапка, върху главата й. Щерката на известния Пикасо представи уникалната шапка със стригана кожа, която се завърна на модния подиум, напомняйки за познатата вече ушанка.

История на шапките:

Ренесанса и шапки – това са моделите, които по-късно стават знак за престиж, стил и показност. В някои страни те били позиция в църковната йерархия и показател за социално положение.

история на шапките

Кой носел шапки в миналото – в минало шапки се носели от творчески личности, военни лидери, бохеми. Още по времето на Наполеон, шапкарите развили своя занаят в шапкарството и така положили основите на индивидуалността на личността, изразена, чрез шапка.

каскет и шапка

Революция в шапките – тук безспорно става дума за каскета. Това е запазената „марка“ на Левин, а по-късно се превръща в шапката на работниците.

зимни шапки

Френска шапка – дори познатата съвременна френска шапка, произхожда от средновековната барета. Тя била наречена фригийска шапка и се ползвала от персийците по време на Френската революция. Символизирала свобода, равенство и братство.

Любопитни неща за дамската шапка:

авторски шапки

Най-известния шапкар – за един от най-известните майстори шапкари се смята ирландецът Филип Трейси. Неговите шапки не приличали на обикновените модели. Всяка една от тях била истинско творение на изкуството. Изобретенията му триумфират на модния подиум и са съпътстваща част от тоалети на Пако Рабан, Александър Маккуин, Карл Лагерфелд. Известни личности като Камила Паркър, Сара Джесика Паркър, херцогиня Корнуол, Грейси Джоунс и Лейди Гага са от дамите, които имат увереността и самочувствието да носят шапки от Трейси.

Легенда за шапката – знаете ли, че шапката се появила, откакто се появил човекът. Първите шапки представлявали намотаващи се платна от животинска кожа. Използвали се главно, за да предпазват от студа, носели се като носии и били част от фолклора.