Избор на ръкавици – минало и настояще

В миналото хвърлянето на ръкавица било знак за различни неща. Един път като предизвикателство за дуел, а в друг момент показност или признак на уважение. Каква е историята на ръкавиците, нека надникнем зад кулисите:ръкавици

[bctt tweet=“Днес подарък ръкавици е чудесен аксесоар, а особено в студените дни от годината, той означава и загриженост, привързаност и стил.“]

ръкавици

Какво не знаем за този така популярен аксесоар за мъже и жени, нека, надникнем в същността, видовете ръкавици и тяхната история.

ръкавици

История на ръкавиците – този аксесоар се появил в далечното минало и на много места по света.

ръкавици

В началото ролята на ръкавицата била да предпазва китките от нараняване и външни, климатични промени, а по-късно се превърнала и в моден аксесоар.

ръкавици

В Античността ръкавиците се ползвали предимно за работа и моделите били главно широки и добре обгръщащи китките.

ръкавици

Като дамски моден аксесоар, ръкавиците били впити по дланта и до лактите, изработени от фини материи и богато украсени.

ръкавици

В украсата на дамския аксесоар присъствали скъпоценни камъни, луксозни декорации, дантела. Всичко това будело възхищението на околните.

ръкавици

Разлика между мъжки ръкавици и дамски ръкавици – с годините моделите мъжки ръкавици били едни и същи с къси размери, обхващащи китката. За разлика от тях дамските изобилствали не само по авангардното и пищно, но и с размери, дължини, форми и декорации.

ръкавели

На мода били, колкото по-къси са ръкавите на дамския тоалет, толкова по-дълги да са ръкавелите.

ръкавици

Ръкавиците и операта – в миналото дамските ръкавици били придружени от 16 копчета, а за закопчаването им се изисквало поне 30 минутно занимание.

ръкавици

Днес дамските ръкавици се делят главно на три вида и те се определят според размера – ръкавици до китката; ръкавици до лакътя и оперни ръкавици, над лактите.

ръкавици

Символика на ръкавиците – в миналото било прието при ръкуване ръкавицата да се сваля. Днес това правило важи само за мъжете. По време на хранене със сребърни прибори, ръкавиците трябва да се свалят.

ръкавици

Черният цвят за ръкавици от коприна се носели само вечер, а белите за вечерни излизания. Само римляните в миналото ползвали по време на хранене специални ръкавици.

ръкавици

Многовековната традиция повелява да се подаряват ръкавици в навечерието на новогодишен празник, а в миналото се смятало, че парфюмирани ръкавици предпазват от болести.

ръкавици

Историята на ръкавиците е доста изпъстрена. От времето, когато се носели от рицари и с хвърляне на ръкавицата се предизвиквало за двубой, до по-късните години, когато престъпниците при кражба поставяли ръкавици, за да не остават пръстови отпечатъци.

ръкавици

Днес и единият и другият повод за носенето им са позабравени, а съвременните модели и техники позволяват разкриването на кражби, дори при носене на ръкавици.

ръкавици

Последното е в резултат на уникални материи, които запазват пръстовия отпечатък.