История на дантелата

Асоциация за женственост, сексапил, еротика или силен изказ за стил създава у вас вида на дантела?! И като една от материите, която и у двата пола пробужда чувства, емоции, настроения, се насочихме към част от нейната история.

Всички обичат дантелата, в това няма спор, а на някои места по света тя е приемана като признак на слабост, порок и дори е строго забранявано носенето й. Една от страните, където не могат да бъдат носени облекла с дантела е Казхстан. На това място от 2011 г. съществува закон, който забранява дантелени облекла, дори под вида на долно бельо. Интересен е и факта, че в град Алмати седем жени протестират срещу издадената забрана и това става съвсем в наши дни.

Днес щом стане дума за дантела тя често е свързвана с ажурно ръкоделие, а модните диктатори са на едно мнение с английската кралица Катерина Арагонска, живяла и управлявала Великобритания през 1485 – 1536 г. Тя била и първата съпруга на Хенри VIII, а когато получила от него самия подарък дантелена рокля, доставена направо от Бдрюксел, възкликнала: „няма такова изкуство“.

Точна информация за това кой и кога е създал първата дантела в света няма запазена, но някои изследователи са на мнение, че първите изтъкани дантели са се появили в Египет, други смятат за тяхна родина Китай, а трети се придържат към тезата, че нежният плат носи средиземноморския чар, съответно там е сътворен. И като заговорихме за Средиземноморието, там дантелените изделия били наричани: „punto in aria”, което в превод значело „бод във въздуха“. Това, което всички приемали единодушно е, че дантелата се създавала трудоемко, отнемала много време за ръчно плетене и затова само най-заможните можели да си я позволят.

В Европа дантелата се появява в страните Италия и Фландрия през XV в. В началото дантелите били плетени само на една кука, от много сръчни и трудолюбиви хора, по-късно започнали да ги плетат на две куки и да ги колосват. Така премината материя станала достъпна и за останалата част от обществото, а на машина първото дантелено изделие е сътворено през XIX в.

В периода на Ренесанса въпреки, че доминира тежкия колорит, но това не спира нежната и фина дантела да се настани в гардероба на дамите. Тя внася еротика, романс, красота, а това я прави наравно любима с перли, диаманти и други скъпоценни изделия, както за мъжете, така и за жените. Дантелата години наред е приемана за символ на елегантност и е вмъквана във висшата мода. С нея са изобразявани геометрични форми по времето на Ренесанса, а едва в годините на Барока тя приема всякакви форми и получава правото на пълна свобода.

В състава на дантелата участват естествени материи от памук, лен, коприна, вълна. Тя се плете на една или две куки, шие се на машини, а мотивите и до днес се променят в зависимост от модата.

Следва продължение….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *