История на дантелата

дантелата

Асоциация за женственост, сексапил, еротика или силен изказ за стил създава у вас всяка история на дантелата или видът й?!

И като една от материите, която и у двата пола пробужда чувства, емоции, настроения, се насочихме към част от нейната история.

Всички обичат дантелата!

В това няма спор, а на някои места по света тя е приемана като признак на слабост, порок и дори е строго забранявано носенето й. Една от страните, където не могат да бъдат носени облекла с дантела е Казхстан. На това място от 2011 г. съществува закон, който забранява дантелени облекла, дори под вида на долно бельо. Интересен е и факта, че в град Алмати седем жени протестират, срещу издадената забрана и това става съвсем в наши дни.

Дантелата днес!

Днес щом стане дума за дантела тя често е свързвана с ажурно ръкоделие, а модните диктатори са на едно мнение с английската кралица Катерина Арагонска, живяла и управлявала Великобритания през 1485 – 1536 г. Тя била и първата съпруга на Хенри VIII, а когато получила от него самия подарък дантелена рокля, доставена направо от Бдрюксел, възкликнала: „Няма такова изкуство“.

История на дантелата

Точна информация за това кой и кога е създал първата дантела в света няма. Някои изследователи са на мнение, че първите изтъкани дантели се появили в Египет. Други смятат за тяхна родина Китай. Трети се придържат към тезата, че нежният плат носи средиземноморския чар, съответно там е сътворен.

И като заговорихме за Средиземноморието, там дантелените изделия били наричани: „punto in aria”, което в превод значело „бод във въздуха“. Това, което всички приемали единодушно е, че дантелата се създава трудоемко. Процесът по изтъкаването й, отнемал много време, особено за ръчно плетене. Това определяло и високата й цена. Затова само най-заможните можели да си я позволят.

Кога се появила дантелата в Европа

В Европа дантелени изделия се появявили в страните Италия и Фландрия през XV в. В началото  били плетени само на една кука, от много сръчни и трудолюбиви хора, по-късно започнали да ги плетат на две куки и да ги колосват. Така премината материя станала достъпна и за останалата част от обществото. На машина е създадено дантелено изделие през XIX в.

Дантела и Ренесанс

В периода на Ренесанса въпреки, че доминира тежкия колорит, но това не спира нежната и фина дантела да се настани в гардероба на дамите. Тя внася еротика, романс, красота. Това я прави наравно любима с перли, диаманти и други скъпоценни изделия, както за мъжете, така и за жените.

Дантелените изделия, години наред са приемани за символ на елегантност и висша мода. С тях са изобразявани геометрични форми по времето на Ренесанса. Едва в годините на Барока приемат всякакви форми и получават правото на пълна свобода.

В състава на дантела участват естествени материи. Най-често те са памук, лен, коприна, вълна. Тя се плете на една или две куки. Шие се на машини, а мотивите и до днес се променят в зависимост от модата.

Следва продължение….