Цистит – заболяване не само в топлите месеци

симптоми на цистит

Циститът е заболяване, което започва изненадващо и неочаквано. Той се проявява най-често през лятото и около басейните, но не бива да се пренебрегва опасността от него в по-хладните месеци.

Циститът е една от най-разпространените инфекции по пикочно-половата система и е характерен за жените. Най-засегнати от цистит са момичета и жени между 20 и 50 годишна възраст.

Според най-нови проучвания става видно, че циститът засяга в 50% повече представителките на нежния пол, отколкото силната половина на човечеството, въпреки, че и тя не е застрахована срещу неприятната уринарна инфекция.

От медицински изследвания е видно и, че циститът се проявява в 90%  като бактерията, която обитава чревната микрофлора. Тя е известна и с латинското название Escherichia coli.

Симптоми на цистит

Неприятно усещане още в ранните часове на утринта. Посещението в тоалетната може да е придружено от парене, болка и трудност при уриниране.

Кога се проявява цистит

В повечето случаи циститът настъпва внезапно и без подсказващи симптоми, По време на появата му се усеща парене, болка ниско в коремната област, чести и кратки уринирания.

Как да се предпазим от появата на цистит

Съществуват множество мнения и препоръки на специалисти по отношение на цистита. Сред важните неща, които всеки трябва да спазва са:

Простуди

Те могат да се появят както в лятото, когато сме около басейна или с мокър бански, така и през есента, когато организмът все още не се е аклиматизирал, така и през зимата. Много от простудите засягат областта на кръст, тази и от там пикочно-половата система и бъбреците. Така се появяват множество заболявания, едно, от които е циститът.

Достатъчен прием на вода

Колкото по-големи количества вода бъдат приемани, толкова по-активна ще е работата на бъбреците и ще бъде избегнато концентрирането на урина в пикочните пътища. Специалистите съветват да се приемат поне 8-10 чаши вода дневно, за поддържане на доброто здраве.

Лична хигиена

Правилното избърсване и измиване са определящи за не разпространението на Escherichia coli, която се намира в изобилие в тялото на човек.

Активен и интензивен сексуален живот

Специалистите са единодушни, че опасност няма да съществува, ако след полов акт се уринира. С урината не само се изхвърлят всички вредни микроорганизми от тялото, но и се дезинфекцират пикочно-половите пътища и органи.

Запек

Циститът, както и запекът засягат най-често жените. Ето, защо е важно при появата на такъв да се подхожда с внимание към бактерията, която се намира в изобилие в стомашно-чревната флора. Тя не бива да се разпространява из тялото, затова и личната хигиена е изключително важна.

Мнението на специалиста по темата Цистит!

в повечето случай, хората обвиняват липсата на хигиена за появата на цистит. Главни виновници за неприятното уринарно усещане са настинки, интензивен сексуален живот и бактерията Escherichia coli, обитаваща микрофлората на стомаха и червата.

Научете и за някои симптоми при рак на яйчниците!