Симптоми при рак на яйчниците

рак на яйчник

Рак на яйчника е осма водеща причина за смърт сред жените заболели от рак. За съжаление, рак на яйчниците е много дълъг процес, който започва без очевидни симптоми и често диагнозата е поставена в късните стадии на болестта.

Според статистиката, рак на яйчниците, най-често се появява след петдесет години. Смята се, че тази болест засяга бездетните жени или тези, които не са кърмили. Също рак на яйчниците е свързан с рак на гърдата.

Факторите, влияещи върху развитието на заболяването са:

Генетично предразположение, хормонални смущения, както и неправилното хранене, екология и жизнения стандарт. Сред пациентите в онкологията менструацията им е започнала или много рано или твърде късно. Също така установено, че високи нива на хормона естроген влияе на развитието на рак на гърдата и рак на яйчниците.

рак на яйчниците

Аномалии в хормоналния фон свързани с овулация. Щетите се натрупват и това може да доведе до дегенерация на епитела. По този начин, жените след четиридесет години попадат в най-голям риск. Често това води до дегенерация на кисти на яйчниците, възпаление на органите на малкия таз, ендометриоза.

От друга страна, бременност и кърмене и майчинството предотвратяват риска от рак. Предположението се потвърждава и от статистиката. В развитите страни, където раждаемостта е ниска, рак на яйчниците и рак на гърдата се диагностицира по-често. От друга страна, в страни с висока раждаемост на заболяване като рак на яйчниците се записва по-рядко.

Контрацептиви и рак на яйчниците

Жените се страхуват да вземат хормони, защото не искат да получат рак. Днес учените се занимават с проверка на предположението, че лекарства, които стимулират яйчниците могат да предизвикат рак. Но в същото време той е доказателство, че хапчета с естроген намаляват до нула вероятността от рак.

Учените вярват, че най-мощният фактор в развитието на рак на яйчниците трябва да се разглежда наследствения. В тялото всяка минута може да има увреждане на ДНК, което може да предизвика онкологията. Съществуват и туморни супресорни гени, суспендиращи туморния растеж. Те включват BRCA1 и BRCA2 – гените, които помагат за възстановяването на ДНК. Ако тези генна мутация е налице, механизъм Lata увредена ДНК не е валиден и следователно може да провокира развитие на тумора.

Според статистически проучвания, всеки втори носител на мутиралия ген над седемдесет години е застрашен от развитие на рак на яйчниците.

Ако в семейството е имало някой с рак и няма значение какво е то, може да има генетична предразположеност към заболяването. За драстични мерки, свързани с отстраняването на гърдата и яйчниците, можем само да кажа едно нещо: тези мерки помагат за намаляване на риска от развитие на болестта, но в много страни такива транзакции са под забрана.

Възможно ли е да се диагностицира рак на яйчниците в ранен стадий?

Нито проучването с маркери, нито което и да е друго изследване може да е в състояние да затвърди рак в ранен етап, за да потвърдите онкологичния процес в яйчниците. На ултразвук лекарят може да видите само туморните промени, кисти, и ако лекарят се съмнявате, възможно най-скоро трябва да назначи маркер CA125 за онкологията.

В момента, ранна диагностика на заболяването може да се постигне само с много търпение Например, някои жени, съмнявайки се в рак на яйчниците не ходят на гастроентеролог. И с право. Истината в това предположение е, че всъщност, в случай на метастази на рак залепващи на червата, черния дроб, стомаха е произведен флуид в коремната кухина.

Симптоми при рак на яйчниците

Жената може да е объркана от болка в десния епигастриум и региона, но запек и коремно разширяване се появяват на третия или дори четвъртия етап от рака. Ето защо, 4 от 5 жени стигат до онколог на третия или четвъртия етап на заболяването. От момента на първия контакт на пациента към лекаря за откриване на рак на яйчниците започва да тече от 6 до 18 месеца, независимо от факта, че медицината е на високо ниво.

Рак на яйчниците – лечение

Разбира се, във всеки случай, при диагностицирането на заболяване, хирургично отстраняване е проблемна област, с което лечението не свършва дотук. Пациентът е подлаган на химиотерапия. Дори ако се предполага, че ракът е открит в начален стадий на заболяването по време на работа може да се установи, че ракът се е развил до 3-ти или 4-ти етап.

За лечение на това заболяване се използват наркотици – PARP-инхибитори. Тези лекарства се използват като опора при жени с рецидивиращ рак на яйчниците мутация BRCA1 / 2 ген. Освен това за пълна или частична реакция на химиотерапия се прилагат платинови лекарства.

Лечението на рака започва да използва специална група от лекарства – инхибитори на контролни точки. Ракът е в състояние да се скрие от имунната система на човека, както и контролни точки на инхибитори, които водят до подуване видимо за имунната система на човека. Така, имунната система ще бъде свързан с премахването на рак.

Точките за инхибитори са показали ефикасност при лечение на тези видове рак, като рак на белия дроб и меланома.

Предотвратяване рак на яйчниците

Говорейки за предотвратяване на рак на яйчниците, всяка жена трябва да бъде изключено, внимателна, когато е изложена на рисковите фактори, изброени по-горе – нездравословно хранене, възпаление, кисти, ендометриоза и други предракови състояния.

Ако човек има генетична мутация намери, трябва да се подложи на скрининг диагностика. Мутиралия ген BRCA1 / 2 може да се изрази в рак на гърдата и рак на яйчниците. С оглед на това, жената попаднала в капана на рисковите групи, трябва да посетите гинеколог и лекар за гърдата на всеки шест месеца, след навършване на 25 години. Правят се проучвания, ултразвуково изследване на яйчниците и ядрено-магнитен резонанс на гърдата, проучват се  корема и органите на малкия таз.

Разбира се, най-важно остава самото внимание и отношение към личното здраве на жената. Такова играе важна роля в ранната диагностика на рака. След 35 години, всяка жена, дори и с риск, трябва да се проверява, както гърдите, така и матката при гинеколог. Това трябва да се прави най-малко веднъж годишно.